Ouders verkennen de discotheek Kinderdijk
Ze werden gefouilleerd, kregen een blaastest, liepen langs een metaaldetector en moesten hun legitimatiebewijs tonen. Zo’n vijftig ouders uit Molenwaard gingen woensdag een avondje stappen in Club GaGa in Kinderdijk. Het uitje had plaats in het kader van alcoholpreventie.
Hoewel heel wat ouders uit de gemeente Molenwaard liever niet zullen zien dat hun kinderen in Club GaGa komen, is het een feit dat er op vrijdag- en zaterdagavond doorgaans tussen de 300 en de 600 jongeren in de discotheek zijn.
Een aantal ouders wil zelf ervaren waar hun kinderen heen gaan. Het avondje stappen vindt plaats in het kader van het alcoholpreventieproject ”Verzuip jij je toekomst?!”. Molenwaard staat deze maand in het teken van alcoholpreventie. „Zodra je de gemeente binnenkomt, zie je dit op borden staan”, zegt wethouder Vat (SGP) tegen de aanwezigen. „We nemen jullie als ouders mee, zodat jullie precies weten wat jullie kinderen meemaken.”
Even later staan de ouders in een lange rij te wachten voor de plaatselijke uitgaansgelegenheid. De naam van de club prijkt in gouden letters op het pand. „Heb je thuis al gedronken? Even blazen”, zegt een beveiliger. „Oé. Dik voor mekaar, je mag verder.” De man legt aan de ouders uit dat niet alle bezoekers hoeven te blazen. „Dat zou te lang duren. Maar gasten die hier gillerig binnenkomen, zijn de klos. Het is niet de bedoeling dat ze thuis indrinken en hier verder gaan.”
Verderop nemen zijn collega’s het over. De ouders moeten hun leeftijd opgeven en hun identiteitsbewijs laten zien. Ook wordt er gecontroleerd op het bezit van metalen voorwerpen.
Polsbandje
„Jongeren onder de 16 jaar krijgen geen alochol. Gasten van 16 tot 18 dragen een oranje bandje als bewijs dat ze bier mogen kopen. Boven de 18 jaar wordt het een groen polsbandje en mogen jongeren wat sterkers bestellen”, vertelt clubeigenaar Arnold Boulonois aan de ouders.
De uitbater werkt nauw samen met de politie om problemen te voorkomen. „Als jongeren zich misdragen, krijgen ze een ontzegging van drie maanden tot een jaar. We hebben nu zeventien van zulke gevallen.” Boulonois zegt dat hij zich verantwoordelijk voelt voor de overlast die omwonenden ondervinden als jongeren de discotheek verlaten; vaak diep in de nacht.
In workshops worden de ouders bijgepraat door wijkagenten en krijgen ze voorlichting over drugs en alcohol. Ouders horen de laatste theorieën over alcoholgebruik. En bestuderen poeders en pillen. „Is dit nou xtc? Nooit gezien, gelukkig.”
Sommige ouders maken aantekeningen. „Echt leerzaam”, zegt een moeder uit Groot-Ammers. „Ik heb een paar tieners thuis. Nu kan ik hen gelukkig nog tegen houden, maar straks willen ze ook uit. Dan wil ik weten wat er te koop is.” Ook de beveiligers zijn tevreden. Lachend: „Makkie vanavond. Die ouders zijn een stuk bedaarder dan hun kinderen.”
De politieagenten Floris Loman en Eswin Otter benadrukken dat de omgang met de jongeren vooral balanceren is. „Agressief gedrag is makkelijk. Dan is het een kwestie van inladen en wegwezen. Bij irritant gedrag valt de grens moeilijker te bepalen. Je wilt zo lang mogelijk met de jeugd in gesprek blijven. Beetje schreeuwen, beetje provoceren. Het blijft dan lastig om het juiste moment van ingrijpen te kiezen. Je wilt niet dat het escaleert.”
Volgens de agenten is de Molenwaardse jeugd redelijk goed te hanteren. „Er zijn hier op vrijdag- en zaterdagavond tussen de 300 en 600 mensen. Daar zitten maar een paar echte ”vervelio’s” bij. De rest is onder de indruk als we langs komen. Wel opvallend is dat de probleemgevallen steeds jonger zijn. Laatst hadden we een meisje van 14 dat zich in coma had gedronken.”
Drugs
Ouders zeggen dat de controles in GaGa strenger moeten zijn. „Jongeren boven de 18 halen drank voor vrienden die nog niet volwassen zijn. Hoe houd je dat in de gaten? En waarom controleren jullie niet strenger op drugs?” De agenten benadrukken dat de praktijk weerbarstig is. „Het is lastig om alles in de gaten te houden als het hier vol zit. Om iemand vanwege drugs te kunnen oppakken, hebben we harde bewijzen nodig.”
De slagkracht van de politie is beperkt, laten de agenten weten. In de regio Papendrecht, Sliedrecht, Alblasserdam en Molenwaard zijn op uitgaansavonden zes man in drie auto’s beschikbaar. Die bepalen hun route op basis van de sluitingstijden, als alle jongeren tegelijk naar buiten komen. „We kijken altijd op de buienradar. Een flinke bui om twee uur doet wonderen. De jongeren zijn dan zo verdwenen.”