Binnenland

Ombudsman uit kritiek op zorg asielzoekers

DEN HAAG (ANP). De medische zorg aan buitenlanders in asielzoekerscentra (azc’s), in vreemdelingendetentie en aan illegalen op straat kan veel beter. Hoewel de zorg van de professionals op de vloer is gericht op ‘de mens’, is het de overheid juist te veel te doen om veiligheid of het beheersen van de kosten. Daarmee werpt de overheid onnodige drempels op voor asielzoekers om bijvoorbeeld een bezoek aan een huisarts te kunnen brengen. Illegalen op straat krijgen überhaupt nauwelijks medische zorg.

3 October 2013 09:29Gewijzigd op 15 November 2020 06:11
Foto ANP
Foto ANP

Dat schrijft de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer in een donderdag gepubliceerd rapport. Hij begon het onderzoek naar aanleiding van een klacht van een arts die in 2012 asielzoekers hielp in het tentenkamp in Ter Apel, over vreemdelingen die geen behandeling kregen.

In azc’s zijn asielzoekers vooral aangewezen op hun eigen zelfredzaamheid, constateert de ombudsman. Dat valt niet altijd mee, omdat het om een kwetsbare groep gaat. Formeel heeft iedereen toegang tot een huisarts, maar die wordt „afgeschermd” door de praktijkassistente en de verpleegkundige. De praktijkassistente maakt zelden gebruik van de tolkentelefoon, waardoor de asielzoeker in gebrekkig Nederlands of met gebaren duidelijk moet maken wat zijn klachten zijn. De ombudsman vindt dat de overheid bij de medische zorg in azc’s te veel naar de kosten kijkt.

In vreemdelingendetentie lijkt het juist omgekeerd. Geld en zelfredzaanheid spelen veel minder een rol, veiligheid des te meer. Sinds de zelfmoord van asielzoeker Aleksandr Dolmatov lijkt dit alleen maar versterkt. Zo weten vreemdelingen vanwege vluchtgevaar niet wanneer ze geopereerd worden, vindt ziekenvervoer om dezelfde reden soms geboeid plaats en mogen asielzoekers geen medicijnen (bijvoorbeeld hoestdrank of paracetamol) op cel hebben.

Veel zorgverleners weten niet dat illegalen die op straat leven, recht hebben op medische zorg en dat zij de kosten daarvoor (deels) kunnen declareren. Volgens een arts moet voor een declaratie een omslachtige, tijdrovende en onduidelijke administratie worden bijgehouden. Mede daardoor „lijkt slechts een beperkt aantal huisartsen” bereid illegalen medische zorg te verlenen. Daarnaast zien illegalen af van een bezoek aan een arts, omdat ze, ten onrechte, bang zijn voor dure rekeningen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer