Hottentothaas ernstig bedreigd
Wie is het snelst, de hottentothaas of de galapagosslak? Beide diersoorten stormen volgens wetenschappers in ieder geval razendsnel op totale uitsterving af. Dat blijkt uit de Rode Lijst die de World Conservation Union (IUCN) vandaag heeft gepubliceerd.
Het aantal bedreigde planten- en diersoorten is gegroeid tot 12.259. Vorig jaar waren het er nog maar 11.167, al is vergelijken volgens de IUCN moeilijk omdat er voortdurend nieuwe soorten worden ontdekt en andere soorten van categorie veranderen.
In totaal werken ongeveer 7000 experts in de hele wereld mee aan het opstellen van de lijst. Ze ontdekten dat de afgelopen 500 jaar 762 geregistreerde soorten zijn uitgestorven. Nog 58 soorten komen niet meer in het wild voor of leven alleen nog in gevangenschap. De soorten op de lijst worden gerangschikt als kwetsbaar, bedreigd of levensgevaarlijk bedreigd.
De Zuid-Afrikaanse hottentothaas of pondhaas is levensgevaarlijk bedreigd. Er zijn minder dan 250 broedende paartjes waargenomen. Ze worden vooral in hun bestaan bedreigd door de verkleining van hun leefgebied.
De 49 verschillende soorten galapagosslakken hebben het zwaar te verduren als gevolg van uitheemse, door de mens geïmporteerde diersoorten. De slakken die door Charles Darwin werden ontdekt, overleefden vulkaanuitbarstingen en extreme droogte. Nu doen geiten, varkens en vuurmieren hun de das om. De opmars van de mens op de archipel bedreigt nog eens zo’n 85 plantensoorten.
Elf soorten kregen het afgelopen jaar een trieste promotie op de Rode Lijst. Zij zijn nu volledig uitgestorven of verdwenen in het wild. De reuzenmeerval uit de rivier de Mekong, 2 Zuid-Amerikaanse primatensoorten, alle 21 soorten van de albatros en de dolfijn in de Middellandse Zee worden in toenemende mate bedreigd met uitsterven. Toch had de IUCN ook goed nieuws: elf uitgestorven gewaande soorten zijn opnieuw opgedoken.
De Rode Lijst is bedoeld als graadmeter voor de toestand van alle flora en fauna in de wereld. In totaal werden 18.000 soorten en ondersoorten onderzocht, een fractie van de naar schatting 14 miljoen soorten op aarde. Nog maar 1,75 miljoen soorten zijn in kaart gebracht. Veel soorten zijn mogelijk al uitgestorven voordat ze ontdekt worden.
Volgens wetenschappers ligt het tempo van uitsterven momenteel 1000 tot 10.000 maal hoger dan het onder natuurlijke omstandigheden zou zijn. Voornaamste oorzaak is de mens. Uitdijende steden, ontbossing, landbouw en overbevissing vormen een ernstige bedreiging voor de biodiversiteit op aarde, aldus de IUCN.