Rusland presenteert vredesplan Moldavië
Rusland heeft een plan opgesteld dat een einde moet maken aan het conflict tussen de centrale regering van Moldavië en het separatistische bestuur van de Moldavische provincie Trans-Dnjestrië, dat het land al ruim tien jaar verdeelt. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin maandag gezegd.
Volgens Poetin houdt het Russische plan rekening met de visie van zowel de Moldavische regering als met die van de leiders in Trans-Dnjestrië. „De goedkeuring hiervan door de leiding van zowel Moldavië als Trans-Dnjestrië zou een serieuze impuls geven aan de vorming van een nieuwe grondwet voor Moldavië”, zei Poetin in een op televisie uitgezonden kabinetsberaad maandag.
Het vooral door etnische Russen en Oekraïeners bewoonde Trans-Dnjestrië maakte zich in 1992 na een korte, maar bloedige burgeroorlog los van de voormalige Sovjetrepubliek Moldavië, omdat het vreesde dat het land een unie aan zou gaan met Roemenië, waar het voor 1940 grotendeels toe behoorde. De oorlog, die zo’n 1500 mensen het leven kostte, werd beëindigd nadat Rusland de partijen een wapenstilstand had opgelegd, waar nog steeds door Russische vredestroepen op wordt toegezien.
Volgens de plaatsvervangend chef van de Russische presidentiële staf, Dmitri Kozak, voorziet het Russische plan in de vorming van een Moldavische federatie, waarin Trans-Dnjestrië en de Zuid-Moldavische regio Gagauzië, waar veel orthodox-christelijke Turken wonen, brede autonomie krijgen. Zowel Trans-Dnjestrië als Gagauzië zou onder meer een stem moeten krijgen bij de benoeming van hoge staatsfunctionarissen. Moldavië moet volgens Kozak volledig gedemilitariseerd worden en Russisch moet er erkend worden als tweede officiële taal.
De ongeveer 1300 Russische soldaten die in Trans-Dnjestrië gelegerd zijn, bewaken er niet alleen de vrede, maar ook zo’n 26.000 ton achtergebleven Sovjetmunitie. Rusland heeft de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) beloofd de munitie voor 2003 op te ruimen, maar zegt dat het transport door de tegenwerking van de leiders in de regio ernstige vertraging heeft opgelopen. Poetin zei maandag dat de oplossing van het conflict in Moldavië ook de terugtrekking van Russisch militair materieel uit het land zal vergemakkelijken. Kozak verklaarde echter dat Rusland de OVSE waarschijnlijk gaat vragen de deadline voor het vertrek van de soldaten, dat gepland stond in december, zes maanden uit te stellen. De OVSE wil vanaf begin volgend jaar een kleine internationale vredesmacht in Moldavië stationeren.