Bedrijfstop VS licht bezorgd over shutdown
WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG). De top van het Amerikaanse bedrijfsleven heeft weinig waardering voor de manier waarop in Washington de onenigheid over de begroting wordt uitgevochten. De gedeeltelijke sluiting van de overheid en de dreiging dat het schuldenplafond niet wordt verhoogd zijn potentieel zeer schadelijk voor de economie. Maar verscheidene topbestuurders zeiden dinsdag ook vertrouwen te hebben in een snelle oplossing.
Bestuurder Kurt McNeil van autofabrikant General Motors liet dinsdag weten dat GM er „een bepaalde mate van vertrouwen in heeft dat de juiste maatregelen worden genomen en ook snel worden genomen”. Hij waarschuwde er wel voor dat als de ‘shutdown’ enkele weken duurt, dat het vertrouwen van de consumenten zal drukken, wat een negatief effect heeft op de zaken.
Topman Dave Barger van luchtvaartmaatschappij JetBlue lijkt zich meer zorgen te maken over de gevolgen van de impasse in Washington. „Als dit enige tijd gaat duren, zal dit op zijn minst het economisch herstel schaden”, aldus Barger. „Als dit doorsijpelt naar de geest van bedrijven en iedereen minder gaat besteden en reizen, wordt dit echt heel serieus”.
Maandag zei de topbestuurder van Honeywell, David Cote, al dat de politieke ruzie ernstige gevolgen kan hebben. De VS zou er in een recessie door kunnen belanden. „Iedereen wordt voorzichtiger en gaat minder mensen aannemen”. Volgens Cote zou het ook een „verschrikkelijk idee” zijn om het schuldenplafond niet te verhogen.
Ook Foot Locker-directeur Ken Hicks, die zich in het verleden fel tegen ‘Obamacare’, de zorgverzekering voor alle Amerikanen, had uitgelaten, wees de middelen die in Washington worden gebruikt af. „Ben ik blij met hogere zorgkosten en slechtere zorg door deze wet? Nee. Is dit het waard om de overheid te sluiten? Nee.”
De Republikeinen hebben hun goedkeuring voor een nieuwe begroting afhankelijk gemaakt van een uitstel van ‘Obamacare’. De Democraten hebben laten weten niet van deze chantage gediend te zijn, waardoor de onderhandelingen tussen de partijen spaak zijn gelopen.