Politiek

SGP wil 3,5 miljard verbouwen aan begroting

DEN HAAG. De SGP is alleen bereid het belastingplan en de begrotingen van het kabinet te steunen, als het beleid substantieel wordt aangepast ten gunste van met name gezinnen en alleenverdieners.

Redactie politiek
1 October 2013 17:57Gewijzigd op 15 November 2020 06:09
SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf op weg naar de minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem voor het besloten overleg tussen kabinet, coalitiepartijen en de oppositie over de rijksbegroting. Foto ANP
SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf op weg naar de minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem voor het besloten overleg tussen kabinet, coalitiepartijen en de oppositie over de rijksbegroting. Foto ANP

Dat stelt SGP-Kamerlid Dijkgraaf dinsdagmiddag in een interview met het Reformatorisch Dagblad.

Hoewel de partij niet, zoals D66, CDA, ChristenUnie en GroenLinks, een officiële tegenbegroting opstelde, sloeg Dijkgraaf in aanloop naar de gesprekken tussen de oppositiepartijen en minister Dijsselbloem (Financiën) wel aan het rekenen. Dat mondde uit in een SGP-voorstel om de begroting voor 2014 voor een bedrag van 3,4 miljard euro aan te passen.

De belangrijkste maatregelen die de partij voorstelt –zoals meer kinderbijslag en het terugdraaien van het inkomensafhankelijk maken van de arbeids- en heffingskorting– leiden volgens Dijkgraaf tot „lagere lasten voor gezinnen, een eerlijkere positie voor eenverdieners en lagere marginale belastingtarieven.”

Verder wil de SGP de accijnsverhoging op diesel en LPG terugdraaien en zou het kabinet het lage btw-tarief voor de bouwsector tot 2015 moeten continueren en ook uitbreiden naar kerken en musea. Ook moet er minder worden gekort op Defensie en Veiligheid.

Als het kabinet de SGP voldoende tegemoetkomt, wil de partij het belastingplan en de afzonderlijke begrotingen voor volgend jaar, die nu dreigen te sneuvelen, steunen. Dijkgraaf: „Het land moet gewoon geregeerd worden. De SGP zit niet te wachten op nieuwe verkiezingen. Maar we maken wel een zwaar punt van deze dingen, juist omdat het over gezinnen gaat. Die vormen met elkaar wel het fundament van de samenleving.”

Dijkgraaf stelt verder dat zijn partij de ambitie heeft om te komen tot 6 miljard euro aan extra bezuinigingen voor 2014. „Maar niet ten koste van alles.” Het sneller invoeren van de hervormingen uit het Sociaal Akkoord (WW, ontslagrecht) staat niet „bovenaan” zijn lijstje.

Volgens Dijkgraaf houdt de partij wel de handen vrij rond het overige kabinetsbeleid. „Het is niet zo dat wij zeggen: regering, als je dit doet, dan steunen we alles. Want dan ga je het hele kabinetsbeleid dekken en zit je gewoon in de regering. En dat waren we voorlopig niet van plan. Ik blijf het liefst zo dicht mogelijk bij de normale verhoudingen: de regering regeert en de Kamer controleert.”

Voor het vorige kabinet, Rutte I, was de SGP een belangrijke steunpilaar die veel plannen van een meerderheid voorzag in de Eerste Kamer. Die constructie zou Dijkgraaf met dit kabinet ook wel willen, maar dan verwacht hij wel een „zekere welwillendheid.” Dijkgraaf: „Zonder dat je het allemaal één-op-één kunt koppelen, lijkt het me verstandig voor een kabinet dat de rit wil uitzitten, om geen dingen te doen die constructieve partijen dwars tegen de haren instrijken. Volgend jaar zijn er immers weer begrotingsbehandelingen.”

Samen met de financieel specialisten van vijf andere oppositiefracties (CDA, D66, GL, CU en 50Plus) spreekt Dijkgraaf dinsdagavond opnieuw met Dijsselbloem over de kabinetsplannen voor volgend jaar. Net als in de eerste gespreksronde van maandag zitten ook de regeringsfracties VVD en PvdA aan tafel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer