„Oudere folderbezorger straks baantje kwijt”
AMSTERDAM (ANP). Oudere bezorgers van huis-aan-huiskranten en folders dreigen te duur te worden voor hun werkgever, als de Tweede Kamer instemt met een wetsvoorstel van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) om flexwerkers met een opdrachtovereenkomst voortaan recht op het wettelijk minimumloon te geven.
Veel werkgevers geven aan dat zij het contract van hun oudere bezorgers dan zullen beëindigen, met als gevolg dat deze mensen hun bijbaantje verliezen, zegt brancheorganisatie DDMA dinsdag.
Naar schatting telt Nederland 15.000 bezorgers van 23 jaar of ouder. Zij krijgen nu gemiddeld het loon van een 16- of 17-jarige per uur betaald. Door het wetsvoorstel worden zij volgens DDMA voor hun werkgever straks drie keer zo duur als hun jongere collega’s.
„Voor veel oudere bezorgers is een folderwijk geen hoofdbaan, maar zij zien het meer als een sociale bezigheid, waarbij ze een praatje kunnen maken met de mensen in de buurt en lichaamsbeweging krijgen. Dat wordt hen straks ontnomen”, zegt een woordvoerder. „Dadelijk krijg je hetzelfde als ook in de supermarkten is gebeurd. Daar worden ook alleen maar jongeren aangenomen.”
De zegsman wijst erop dat de meeste bezorgers in de branche bovendien nu toch al meer krijgen dan het minimumloon. „Kinderen van 13, 14 of 15 jaar krijgen ook het loon van een 16- of 17- jarige. Minder kunnen we ze eigenlijk niet geven, want dan zoeken veel jongeren liever een ander bijbaantje waarbij ze wat meer uren per week kunnen maken.”