Turks klooster Mor Gabriel krijgt grond terug
ISTANBUL (ANP). Het Syrisch-orthodoxe klooster Mor Gabriel, in het zuidoosten van Turkije, krijgt zijn landerijen definitief terug. Dat heeft de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan bepaald in het democratiseringspakket dat hij maandagochtend presenteerde.
Er woedt al jaren een juridische strijd om de eigendomsrechten van de grond rondom het klooster, dat in 397 werd gesticht en het oudste christelijke klooster ter wereld is. De Turkse staat eiste grond op die het klooster onrechtmatig in gebruik zou hebben.
CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt heeft zich jarenlang ingezet voor het klooster. Een „grof schandaal tegen de godsdienstvrijheid in Turkije”, noemde hij destijds de onteigening. Hij spreekt nu op Twitter van „een goed voornemen van Erdogan”. Hij wil wel „goed kijken” of het voornemen wordt uitgevoerd.
Hoewel het klooster kon bewijzen dat het sinds jaar en dag belasting betaalt over zijn eigendommen, werd de staat uiteindelijk door de rechter in het gelijk gesteld. Het klooster werd een symbool van hoe Turkije omgaat met de rechten van christenen in het land.
Tot teleurstelling van de Grieks-orthodoxe kerk heeft Erdogan niet de heropening van het Halki-seminarie op een eiland bij Istanbul aangekondigd. Het seminarie werd in 1971 gesloten op last van de Turkse staat, die niet langer hoger religieus onderwijs toestond. Sindsdien pleit de Griekse patriarch maar ook de Europese Unie voor heropening van het opleidingsinstituut.