Sluiting overheidsdiensten VS op komst
WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG). Het lijkt vrijwel onvermijdelijk dat vanaf middernacht (lokale tijd) een deel van de Amerikaanse overheidsdiensten wordt stilgelegd. In het weekeinde vonden er geen onderhandelingen plaats tussen de Democraten en Republikeinen om de patstelling tussen de partijen over de financiering van de overheid op te lossen. Het lijkt dan ook niet erg waarschijnlijk dat er voor 1 oktober een compromis wordt bereikt.
Het gevolg zou zijn dat zo’n 800.000 ambtenaren dinsdag met verlof worden gestuurd. Waarschijnlijk gaan dan nationale parken dicht, worden visa-aanvragen niet of veel langzamer behandeld en komen diensten op onder meer het gebied van zorg en milieu stil te liggen. Het zou overigens al de 17e keer zijn sinds 1977 dat door politieke onenigheid de overheidsfinanciën op slot komen te zitten. Deze keer dreigt echter ook het scenario dat de overheid snel niet meer aan haar verplichtingen ten opzichte van schuldeisers kan voldoen.
De Republikeinen hebben de begroting afhankelijk gemaakt van een uitstel van de invoering de zogenoemde Obamacare, een zorgverzekering voor alle Amerikanen. De Senaat komt maandagmiddag bijeen en stemt dan naar verwachting het Republikeinse voorstel weg. President Barack Obama heeft laten weten zijn veto te gebruiken als dat nodig is.
De afgelopen dagen vlogen de beschuldigingen tussen de partijen heen en weer. Volgens de Democraten gebruiken de Republikeinen de begroting en de dreiging van een ‘shutdown’ als chantagemiddel om van Obamacare af te komen. De Republikeinen beschuldigen de Democraten er van niet bereid te zijn tot onderhandelingen en het moedwillig tot sluiting van de overheid uit te laten lopen.
Enkele Republikeinse congresleden hebben gesuggereerd dat er op het laatste moment wel een noodwet zou kunnen worden aangenomen die enkele dagen geldig is, om overleg meer kans te geven.