Economie

Vrees voor schuldenplafond drukt Wall Street

NEW YORK (ANP). De effectenbeurzen op Wall Street gingen vrijdag met lichte verliezen richting het weekeinde. Daarin staat een belangrijke stemming op de agenda over het Amerikaanse schuldenplafond. Als dat niet wordt verhoogd zullen veel niet-essentiële overheidsdiensten binnenkort stil komen te liggen, met mogelijk grote economische gevolgen.

27 September 2013 21:35Gewijzigd op 15 November 2020 06:05

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond krap drie kwartier voor de slotbel in New York 0,6 procent lager op 15.236 punten. De breder samengestelde S&P 500 ging eveneens 0,6 procent omlaag naar een stand van 1689 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq daalde 0,3 procent tot 3775 punten.

De Democraten in de Senaat zetten de discussie over het schuldenplafond vrijdag op scherp door een wetsvoorstel naar het Huis van Afgevaardigden te sturen waarin de leenruimte van de overheid tijdelijk wordt verruimd, zonder dat aan de belangrijkste eis van de Republikeinen wordt voldaan. Die willen dat een door president Barack Obama voorgestelde hervorming van het stelsel van zorgverzekeringen komt te vervallen.

Voorbeurs bleek dat de consumentenuitgaven in de Verenigde Staten in augustus zoals verwacht met 0,3 procent zijn gestegen. Kort na de opening werd ook bekend dat het consumentenvertrouwen, volgens een meting van de universiteit van Michigan, deze maand minder sterk is gedaald dan aanvankelijk werd gedacht.

Nike, dat sinds kort tot de hoofdfondsen behoort op Wall Street, steeg 4,4 procent en was daarmee de grootste winnaar in de Dow. De sportkledingfabrikant kwam donderdagavond nabeurs met beter dan verwachte winstcijfers over het afgelopen kwartaal.

Technologieconcern Microsoft was eveneens in trek, met een koerswinst van 1,5 procent. Andere technologiefondsen zoals fabrikant van netwerkapparatur Cisco Systems, chipmaker Intel en computerfabrikant IBM, ware juist onderin de Dow terug te vinden met verliezen tot 2,2 procent.

De euro was 1,3520 dollar waard, tegen 1,3540 dollar aan het einde van de Europese beurshandel eerder op de dag. Een vat Amerikaanse ruwe olie van 159 liter bracht op de termijnmarkt 102,75 dollar op, een vat Brentolie 108,41 dollar. Dat betekent een daling van respectievelijk 0,3 en 0,7 procent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer