Binnenland

Belangstelling voor portret springlevend

Was het vroeger alleen voorbehouden aan de adel en de hogere burgerij om zich te laten portretteren, tegenwoordig is een getekend of geschilderd portret van je geliefde, je (klein)kind of jezelf binnen handbereik gekomen. De economische recessie belet het mensen niet een tekening of doorgewerkt portret in pastel of olieverf te bestellen.

Cultuurredactie
17 November 2003 11:34Gewijzigd op 14 November 2020 00:43

De zondag afgelopen tentoonstelling van het werk van de 16e-eeuwse portretschilder Hans Holbein lokte maar liefst rond de 175.000 mensen naar het Mauritshuis in Den Haag. Vier jaar geleden trok ”Rembrandt Zelf” 200.000 bezoekers naar het museum. Zo’n 175.000 toegangsbiljetten voor Holbein is bijzonder, aangezien de schilder relatief onbekend is vergeleken met Rembrandt.

Ook bestaat er „uitzonderlijk veel” interesse voor de honderd tekeningen, prenten en schilderijen van Jan Toorop, aldus een woordvoerster van het Nijmeegse Valkhof-museum. Ze verwacht dat er van 13 september tot met 23 november zo’n 40.000 mensen naar de expositie van Toorop zullen zijn gekomen en dat is „meer dan de 20.000 tot 25.000 die normaliter op een tentoonstelling afkomen.”

Het portret lijkt zich te kunnen verheugen in een groeiende belangstelling. Was het in de afgelopen decennia mode om jezelf of je familie te laten fotograferen -voor iedereen was dat een betaalbare optie-, nu lijkt de animo voor het duurdere, maar meer exclusieve en ambachtelijke portret terug te komen. „Altijd gaat het om een ontmoeting en komt het persoonlijke karakter van de geportretteerde met iets van dat van de maker samen in het resultaat. Dat maakt dan ook dat een getekend respectievelijk geschilderd portret een meerwaarde krijgt boven foto’s”, aldus portrettist Margot Bach uit Ede tegenover deze krant.

„Het loopt hier heel goed met de opdrachten. We hebben totaal geen last van de economische recessie”, vertelt Wilma van der Peet van De Portretwinkel in Haarlem. De Portretwinkel is een van de weinige agentschappen in Nederland die bemiddelt tussen cliënt en ’de betere’ portretkunstenaar. „Onze klanten hebben toch het geld er wel voor over om een portret te laten maken. Ik denk dat we onze doelgroep vooral moeten zoeken in het circuit van ’oud geld’. Daar is portretteren min of meer traditie”, aldus Van der Peet. Ze wijst erop dat een portret niet altijd zo vreselijk duur hoeft te zijn en dat het portret ook voor de lagere inkomensgroepen haalbaar is geworden. „Voor 230 euro kun je bij een van de kunstenaars een pentekening van jezelf laten maken.”

Op een internetsite biedt een portrettist aan een portret te maken voor 90 euro inclusief BTW. Bij Margot Bach variëren de prijzen van een portret, afhankelijk van materiaal en formaatkeuze, van 200 euro voor een monochrome tekening en 350 euro voor een pastel tot 600 euro of meer voor een olieverfschilderij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer