Welvarend Oostenrijk door op ingeslagen weg
WENEN (ANP). Weinig staat op het spel zondag bij de parlementsverkiezingen in Oostenrijk. De sociaaldemocraten (SPÖ) en de conservatieven (ÖVP) regeren al jaren samen en zullen dat ook na zondag doen. Ze gaan ruim aan kop in de peilingen, een beloning voor de rust. Oostenrijk heeft de laagste werkloosheidscijfers van de Europese Unie, veel jongeren vinden een baan en de welvaart is groot. Enige opdracht voor de komende jaren is door te gaan op de ingeslagen weg.
Door de voorspoed was de campagne vrij kalm. Sociaaldemocraten en conservatieven kunnen moeilijk wijzen op fouten van de ander, omdat ze daar zelf ook voor verantwoordelijk zijn. In plaats daarvan hameren ze op details.
Achter de twee titanen gaan de populistische FPÖ, een bondgenoot van Geert Wilders, en de Groenen licht vooruit. Maar de grote verrassing lijkt een nieuwkomer te worden, de 81-jarige zakenman Frank Stronach. Hij is oprichter van het bedrijf Magna, dat auto-onderdelen maakt. Magna wilde enkele jaren geleden autobouwer Opel overnemen, maar dat ketste op het laatste moment af. Daarnaast is hij eigenaar van de rijkste voetbalclub van het land, Austria Wien, en leidt hij de voetbalbond.
Vorig jaar stortte Stronach zich in de Oostenrijkse politiek. Zijn stokpaardje is de euro. Stronach vindt de gezamenlijke munt een monster. Hij wil minder belasting, minder bureaucratie en minder Brussel. Ook wil hij dat werknemers kunnen meedelen in de winst van bedrijven.
Die boodschap slaat aan. Zijn partij, Team Stronach, is in de peilingen de vijfde partij van het land. Stronach zou ongeveer 6 procent van de stemmen krijgen. Die opkomst gaat niet ten koste van de coalitie, maar juist van andere populisten: het Verbond voor de Toekomst van Oostenrijk (BZÖ). Die partij is ooit opgericht door de omstreden Jörg Haider. Na zijn plotselinge dood in 2008 werd de toon van de partij liberaler en gematigder. De ontevredenen lopen nu over naar Stronach. De BZÖ dreigt onder de kiesdrempel van 4 procent te blijven. Als dat gebeurt, verdwijnt de partij uit het Oostenrijkse parlement.