RvK: Proces van integratie is te eenzijdig
Bij het debat over integratie dat in Nederland wordt gevoerd, ligt de nadruk eenzijdig op de eisen waaraan nieuwkomers moeten voldoen.
Dat zei algemeen secretaris ds. Ineke Bakker van de Raad van Kerken zaterdag tijdens een publieksdag in Amsterdam-Zuidoost in het kader van de jaarlijkse Migrantenweek. „Integratie is een tweezijdig proces”, zei ds. Bakker. „We vragen niet alleen dat nieuwkomers de Nederlandse taal leren en de cultuur leren kennen, maar ook dat de Nederlandse samenleving en de overheid veranderen, zich er rekenschap van geven dat er nieuwe mensen in ons midden zijn en geïnteresseerd zijn in hun waarden, normen en cultuur.”
In een manifest keren de organisatoren van de Migrantenweek -waaronder de Raad van Kerken, FNV, CNV en het instituut voor multiculturele ontwikkeling Forum-, zich tegen „de verharding van de samenleving” jegens immigranten. Ze roepen de overheid ertoe op initiatieven van maatschappelijke en levensbeschouwelijke organisaties die zich inzetten voor het samenleven van verschillende bevolkingsgroepen, te ondersteunen.
Juist religieuze en levensbeschouwelijke groepen zijn volgens hen in staat om dialoog en wederzijds respect te bevorderen. Van migrantenorganisaties vraagt het manifest dat zij zich niet isoleren en contact zoeken met andere maatschappelijke groeperingen.
De Migrantenweek van dit jaar was de eerste in een driejarig project dat in het teken staat van ”Samenleven in verscheidenheid”. Ds. Bakker riep ertoe op het vraagstuk van de integratie te bekijken „door de ogen van degenen die zich niet veilig voelen. Dat kunnen zowel nieuwkomers zijn als mensen die hier van oudsher wonen.”
Voorzitter Kathleen Ferrier van de Migrantenweek zei zich zorgen te maken over het maatschappelijke klimaat in Nederland. „Ik ben er beducht voor dat de discussie verhardt en dat mensen zich van elkaar gaan afwenden. In zo’n situatie komt het erop aan hoe je dingen verwoordt”, aldus Ferrier, CDA-Tweede-Kamerlid. Met eisen stellen aan immigranten is overigens niets mis, benadrukte ze. „Als je als samenleving echt geïnteresseerd bent in wat nieuwkomers kunnen bijdragen, stel je eisen aan hen en wil je dat ze participeren.”