„Aanhoudende crisis werd Oad Reizen fataal”
HOLTEN (ANP). Reisorganisatie Oad werd groot door zijn aanbod telkens aan te passen aan de veranderende marktomstandigheden. Maar heeft volgens reisbrancheorganisatie ANVR mogelijk toch te laat ingespeeld op de consument die via internet zelf zijn reis wil samenstellen.
Topman Julius ter Haar van het familiebedrijf zegt zelf: „Wij hebben van doen gehad met het slechte economische klimaat en de teruglopende omzetten in de reisbranche.” Woensdag sprak de rechtbank in Almelo het faillissement uit.
De OAD (Overijsselse Autobusdiensten) ontstond uit de fusie van drie regionale busmaatschappijen die in de jaren 20 waren opgericht. Aanvankelijk bood het bedrijf vooral lijnbusdiensten aan in het oosten van het land, maar door de opkomst van de auto moest het op zoek naar andere bronnen van inkomsten.
Met groepsexcursies naar binnen- en buitenland, en touringcarverhuur hield de OAD zijn inkomsten op peil. Vanaf de jaren 60 breidde het bedrijf zijn activiteiten verder uit en richtte het zich meer en meer op de reisbranche. Onder nieuwe naam Oad Reizen werd een breed scala aan vakantiereizen aangeboden
Oad Reizen groeide daarna uit tot een van de grootste reisorganisaties van Nederland. Niet alleen zonaanbidders en wintersporters, maar ook zakenreizigers konden bij het bedrijf terecht. Vanaf de jaren 80 kwamen behalve busreizen ook vliegvakanties in het assortiment.
De eigen reisbureauketen Globe, die Oad in de jaren 70 opzette, is een van de grootste van Nederland met op het moment van het faillissement 140 vestigingen. Daarnaast heeft het concern zeven reisbureaus voor de zakelijke markt.
Het Oad Touringcarbedrijf heeft naar eigen zeggen de grootste particuliere touringcarvloot van ons land. Onder meer het Nederlands voetbalelftal en clubs als Ajax en PSV maken gebruik van een spelersbus van Oad.