Buitenland

Demonstratie tegen regime Georgië

De marathondemonstratie tegen de Georgische president, Eduard Sjevardnadze, is vrijdag vreedzaam beëindigd.

Buitenlandredactie
14 November 2003 23:35Gewijzigd op 14 November 2020 00:43
TBILISI – Demonstranten in Georgië lopen niet alleen met afbeeldingen van de oppositieleider en voormalige minister van Justitie Michaïl Saakajsvili over straat (r.), maar ook met iconen. De demonstratie vrijdag in Tbilisi was het voorlopige hoogtepun
TBILISI – Demonstranten in Georgië lopen niet alleen met afbeeldingen van de oppositieleider en voormalige minister van Justitie Michaïl Saakajsvili over straat (r.), maar ook met iconen. De demonstratie vrijdag in Tbilisi was het voorlopige hoogtepun

In tegenstelling tot wat velen vreesden, kwam het niet tot gewelddadige confrontaties tussen demonstranten en ordetroepen. De oppositie heeft opgeroepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid om Sjevardnadze tot aftreden te dwingen.

De Georgische president waarschuwde vrijdag nog dat het protest voor het parlementsgebouw in Tbilisi kon uitdraaien op een burgeroorlog. Toch trokken vrijdag duizenden demonstranten naar het presidentieel paleis om het aftreden van de president te eisen.

„De huidige maatschappelijke confrontatie kan uitmonden in een burgeroorlog”, zei Sjevardnadze. „Als de organisatoren van deze actie geloven dat ze het gedrag van de demonstranten in de hand kunnen houden, hebben ze het mis.”

Ondanks de dreigende woorden van Sjevardnadze gaven zo’n 15.000 demonstranten gehoor aan de oproep van oppositieleider Michail Saakasjvili, die „heel Georgië” had opgeroepen zich om 16.00 uur plaatselijke tijd te verzamelen voor het parlement. Aanhangers van de oppositie, variërend van enkele honderden overdag tot duizenden ’s avonds, protesteren daar al een week tegen het gesjoemel van de autoriteiten met de uitslag van de parlementsverkiezingen van 2 november en hebben het vertrek van president Sjevardnadze geëist.

De menigte trok vrijdag van het parlement naar het gebouw van de centrale kiesraad, die zij ziet als hoofdverantwoordelijke voor de vermoedelijke verkiezingsfraude. Volgens de oppositie is er met de resultaten van de verkiezingen van begin november geknoeid. Zij claimt de overwinning.

Daarna liepen de demonstranten door naar het presidentieel paleis, waar zij werden opgewacht door een cordon zwaarbewapende militairen. Zij verwijten Sjevardnadze dat hij de corruptie niet aanpakt en niets aan de economische crisis doet. Ze maakten hem uit voor „verrader.”

Oppositieleider Saakasjvili maande de demonstranten hun protest vreedzaam te houden en geen gebouwen te bestormen. Wel riep hij op tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Zijn landgenoten zouden niet langer belasting moeten betalen. Ook wil hij dat ambtenaren stoppen met werken voor de in zijn ogen corrupte regering.

Sjevardnadze en enkele oppositieleiders hebben zich bereid verklaard tot onderhandelingen, maar na een vruchteloze gespreksronde afgelopen zondag zijn de partijen niet meer bij elkaar gekomen. Vrijdag zei de president opnieuw te willen praten met de oppositie. Hij zei er alles aan te willen doen om een burgeroorlog te voorkomen. „Zolang ik president ben, een wettig gekozen president, zal ik niet toestaan dat de natie verdeeld raakt en er een burgeroorlog uitbreekt, hoewel daar een reële kans op is”, zei Sjevardnadze.

De president stelde ook dat het onverantwoordelijk zou zijn om nu ontslag te nemen, maar hij herhaalde dat als het nieuwe parlement geïnstalleerd is, hij zou kunnen aftreden. „Ik kan maar één ding zeggen: mij zal nooit overkomen wat Milosevic en Ceausescu is overkomen”, zei Sjevardnadze.

In de nog steeds voorlopige uitslagen van de verkiezingen gaat het aan de president gelieerde blok Voor een Nieuw Georgië met 20 procent van de stemmen aan kop.

Het blok wordt gevolgd door de partij Opleving van Aslan Abasjidze, de gouverneur van de Georgische deelrepubliek Adzjarië die zich vorige week onverwachts opwierp als bondgenoot van Sjevardnadze. De Nationale Beweging van oppositieleider Saakasjvili staat derde.

Gouverneur Abasjidze hield vrijdag een tweede ronde van besprekingen met de Russische minister van buitenlandse zaken Igor Ivanov. Eerder voerde Abasjidze al besprekingen in Jerevan met de Armeense president Robert Kotsjarian en op deed hij Bakoe aan voor een gesprek met president Ilham Alijev van Azerbeidzjan. De rondreis van Abasjidze heeft onder de Georgische oppositie geruchten doen ontstaan dat Sjevardnadze de macht aan hem wil overdragen.

De Nederlandse minister De Hoop Scheffer drong in een telefoongesprek met Sjevardnadze aan op besprekingen met de oppositie. Als voorzitter van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) bracht de minister vlak voor de verkiezingen een bezoek aan Georgië, waarbij hij de leiders op het hart drukte dat eerlijke verkiezingen essentieel zouden zijn voor de internationale positie van Georgië.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer