Merkel polst SPD over vorming coalitie
BERLIJN (ANP/DPA). Een dag na de enorme zege van haar CDU/CSU in de Bondsdagverkiezingen heeft bondskanselier Angela Merkel de sociaaldemocratische SPD gepolst over de vorming van een grote coalitie. SPD-voorzitter Sigmar Gabriel zei dat zijn partij een uitnodiging tot onderhandelingen met de christendemocraten niet zal weigeren, maar dat gesprekken pas mogelijk zijn na een vergadering van de SPD-top vrijdag.
De Duitse christendemocraten moeten op zoek naar een nieuwe coalitiepartner, omdat de huidige bondgenoot, de liberale FDP, de kiesdrempel van 5 procent niet heeft gehaald. Een samenwerkingsverband met de SPD ligt het meest voor de hand. De CDU/CSU en SPD hebben samen in de Bondsdag (de Duitse Tweede Kamer) een comfortabele meerderheid. Het parlement telt 630 volksvertegenwoordigers. Volgens de voorlopige uitslag krijgt de CDU/CSU 311 zetels en de SPD 192. De linkse partij Die Linke komt uit op 64 zetels. Dat is er één meer dan milieupartij de Groenen.
Merkel leidde een coalitie met de SPD al van 2005 tot en met 2009. Een samenwerkingsverband met andere partijen sluit ze niet uit. De enige partij die in aanmerking komt, is de Groenen. In deelstaten hebben beide partijen soms in een coalitie samengewerkt. Een aantal prominenten in de CDU/CSU voelt echter niets voor samenwerking met de milieupartij. „Met de Groenen gaat het zeer moeilijk worden vanwege de belastingorgie die ze voorstellen”, zei CDU-fractieleider Volker Kauder maandag.
Ook een coalitie van SPD, Groenen en Die Linke ligt niet voor de hand. Die partijen hebben volgens de voorlopige uitslag samen een meerderheid van 329 zetels in de Bondsdag. SPD-leider Peer Steinbrück heeft echter al aangegeven dat hij niet met Die Linke met haar DDR-verleden wil regeren.
Bij de FDP dreunt de nederlaag in de verkiezingen hard na. Voor het eerst sinds de oprichting van de Bondsrepubliek in 1949 is zij niet in de Duitse Tweede Kamer vertegenwoordigd. Partijleider Philipp Rössler heeft de verantwoordelijkheid voor het debacle op zich genomen. Hij is afgetreden. Waarschijnlijk wordt hij opgevolgd door Christian Lindner, die zich maandag kandidaat stelde. De FDP raakt ook een groot deel van de overheidssubsidie kwijt, nu ze de landelijke kiesdrempel niet heeft gehaald. Honderden medewerkers verliezen daardoor hun baan.