Grauwe gans, kolgans en Smient aangepakt
Boeren mogen tussen 1 december en 1 oktober volgend jaar de grauwe gans, de kolgans en de smient verjagen van schadegevoelige terreinen. Het is de boeren in die periode ook toegestaan een beperkt aantal van deze beschermde trekvogels af te schieten.
Daarvoor is echter wel een afschotvergunning van de provincie nodig. De overgangsmaatregel is bedoeld om het aantal schadeclaims van boeren terug te dringen. Vanaf eind volgend jaar krijgen de vogels de beschikking over een eigen foerageergebied van 80.000 ha waar zij niet lastiggevallen mogen worden.
In 2001 keerde het ministerie 1,2 miljoen euro aan schadevergoedingen uit. Vorig jaar liep dat bedrag op tot 1,6 miljoen euro, mede door de toename van het aantal ganzen. Het zijn vooral boeren in het noorden van het land die het last hebben van de weidevogels.
Buiten het begrensde foerageergebied geldt vanaf 1 oktober volgend jaar weer de huidige regeling, die alleen bij uitzondering verjaging toestaat. De boer moet daarvoor een aparte vergunning van de provincie aanvragen. In de overgangstermijn zal de provincie zich soepel opstellen bij het verlenen van ontheffingen.
Vogelbescherming Nederland reageert terughoudend op de maatregelen. De organisatie betreurt dat de klok een beetje wordt teruggezet na de jarenlange strijd om de ganzen beschermd te krijgen. „Maar aan de andere kant is het positief dat de dieren nu eindelijk de beschikking krijgen over een gedoogzone van 80.000 ha,” aldus de woordvoeder van Dierenbescherming Nederland.
„Dierenbescherming zal de zaak wel nauwlettend volgen”, voegt hij daaraan toe. „Nederland heeft een bijzondere internationale verantwoording voor deze trekvogels. Ons land is het belangrijkste overwintergebied in Europa.”