Levenslang geëist tegen moordenaar prostituees
Advocaat-generaal A. Garos heeft vrijdag voor het gerechtshof in Leeuwarden een levenslange gevangenisstraf geëist tegen de 62-jarige Willem van E.
Volgens de aanklaagster is bewezen dat Van E. de Groninger prostituees Sasja Schenker, Annelies Reinders en Michelle Fatol met voorbedachten rade om het leven heeft gebracht.
Gedragskundigen achten Van E. onbehandelbaar. Hij vermoordde in de jaren zeventig reeds twee vrouwen op gruwelijke wijze. Volgens Garos is Van E. „levensgevaarlijk” en dient de maatschappij voorgoed tegen hem te worden beschermd.
De twee eerdere moorden leidden tot een celstraf van achttien jaar en TBS met dwangverpleging voor Van E. In 1990 werd hij ontslagen uit de Van Mesdagkliniek. In 1993 wurgde hij Fatol, eind 1994, begin 1995 Reinders en in de zomer van 2001 Schenker. De rechtbank in Groningen veroordeelde hem vorig jaar tot levenslang.
Van E. heeft bekend dat hij de drie vrouwen om het leven heeft gebracht. Niettemin tekende hij beroep aan tegen het vonnis van de rechtbank, omdat dit college het doden van Schenker als moord heeft gekwalificeerd. Van E. meent dat hij de vrouwen, ook Schenker, in een opwelling heeft gedood, dat hij tijdens het wurgen in een roes verkeerde. Juridisch zou die gang van zaken neerkomen op driemaal doodslag, waarvoor Van E. maximaal twintig jaar zou kunnen krijgen.
Het openbaar ministerie, dat eveneens beroep aantekende, vindt dat er in alle drie de gevallen sprake is geweest van moord. Van E. heeft zich tijdens het wurgen kunnen beraden op de gevolgen en betekenis van zijn handelen, aldus aanklaagster Garos. Zij citeerde uitvoerig uit de politieverklaringen van de verdachte. Daarin stelt hij dat hij telkens pas ophield met het geweld als hij voelde dat zijn slachtoffers dood waren en dat hij dus wist wat hij deed. Tevens wilde hij hen dood hebben om te voorkomen dat zij naar de politie zouden stappen. Ook wees Garos op de zeer berekende wijze waarop Van E. zich ontdeed van de lichamen van zijn slachtoffers (hij dumpte hen in het water) en hun bezittingen.
De moorden op de prostituees veroorzaakten veel onrust in het Groninger prostitutiecircuit. De politie heeft Van E. ondervraagd over zijn mogelijke betrokkenheid bij andere onopgeloste moorden op vrouwen, maar zij heeft daarvoor tot dusver geen of onvoldoende bewijs gevonden.
Volgens gedragskundigen is Van E. een psychopaat en valt hij onder de definitie die de Amerikaanse FBI geeft van een seksuele seriemoordenaar. Psychopathie is chronisch en ongeneeslijk. Van E. meent dat de hulpverlening hem, na zijn ontslag uit de TBS, in de steek heeft gelaten, met de drie doden als gevolg. Advocaat-generaal Garos wees die suggestie ferm van de hand. Van E. moet uitsluitend naar zichzelf wijzen, vindt zij. Bij zijn TBS-ontslag heeft hij toegezegd hulp te zoeken als hij voelde dat het mis zou kunnen gaan. In plaats daarvan leidde hij diverse hulpverleners om de tuin.
Het hof doet uitspraak op 28 november.