Kerk & religie

Honderden bevolkingsgroepen hebben nog nooit het Evangelie gehoord

Alleen al in Oost-Azië leven honderden bevolkingsgroepen waar het Evangelie tot dusver geen ingang vond. Zendingsorganisatie OMF werkt onder zeventig van deze onbereikte groepen. Een standaardaanpak is er niet.

19 September 2013 21:59Gewijzigd op 15 November 2020 05:55
Beeld OMF
Beeld OMF

OMF vestigt de aandacht op onbereikte bevolkingsgroepen tijdens de jaarlijkse ontmoetingsdag, die zaterdag in Nijkerk plaatsheeft. De doelgroep van de zendingsorganisatie is lastig in woorden en percentages te vangen. De gedachte dat een onbereikt volk geïsoleerd van de rest van de wereld in het oerwoud leeft, klopt in elk geval niet, zegt Hessel Grotenhuis, die sinds 1987 voor OMF in Azië werkt.

Wat deze groepen verbindt, stelt hij, is dat er te weinig christenen zijn die het Evangelie ter hand kunnen nemen en een relevant getuigenis geven aan hun eigen volk. „Als er niet iemand van buitenaf komt wonen, zal het Evangelie geen ingang vinden.”

Definitie

Van Noord-Korea tot Indonesië en van Birma in het westen tot Japan in het oosten leven enkele honderden onbereikte bevolkingsgroepen. Omdat definities uiteenlopen, waagt Grotenhuis zich niet aan exacte aantallen. „China erkent 56 etnische groepen, maar veegt er een aantal op één hoop. Birma daarentegen onderscheidt 135 groepen, terwijl vele aan elkaar verwant zijn.”

Ook de gegevens die op internet te vinden zijn, komen volgens de veldwerker niet altijd overeen met de werkelijkheid ter plaatse. OMF International baseert haar gegevens op eigen onderzoek en op verschillende wereldwijde databases.

Aantallen van afzonderlijke volken variëren van tienduizenden tot miljoenen mensen. Hun leefgebied kan een heel land bestrijken of zelfs landsgrenzen overschrijden. OMF, dat onder boeddhistische en islamitische groepen werkt, richt zich om die reden op groepen die taal en cultuur delen.

De werkwijze die ze daarbij hanteert, wordt bepaald door de cultuur en omstandigheden van de bevolkingsgroep. Grotenhuis: „Een van onze waarden is dat we niet zomaar de boodschap droppen, maar ter plaatse de taal en cultuur leren kennen om het Evangelie in de eigen context te kunnen overbrengen.”

Eenvoudig is dat niet. „De homogene groep die wij ons voorstellen, bestaat in werkelijkheid uit een lappendeken van bevolkingsgroepen. In Indonesië leven verschillende groepen die weliswaar allemaal islamitisch zijn, maar hun eigen taal en gewoonten hebben.”

Geen Bijbel

Wat is er de oorzaak van dat zo veel volken nog onbereikt zijn? „De identiteit van deze bevolkingsgroepen is vaak sterk verweven met geloof”, verklaart Grotenhuis. „Thai of Birmees zijn, betekent boeddhist zijn. Daarbij zijn ze trots op hun achtergrond en geschiedenis. Wanneer iemand overweegt christen te worden, moet hij zijn identiteit opnieuw vinden.”

Dit is echter niet te enige reden. In veel landen zijn minderheden over het hoofd gezien of kregen ze geen Bijbel in hun eigen taal.

Elk volk vraagt om een eigen benadering. OMF leidt zendingswerkers dan ook op voor één onbereikte groep. Een zendingswerker in spe doet research, bestudeert geloof en levensbeschouwing van de bevolkingsgroep, verdiept zich in de problemen van het volk en probeert daar vanuit het Evangelie een antwoord op te vinden. Hij leert de taal en de gebruiken en gaat materialen schrijven, zodat hij toerusting kan bieden als het Evangelie weerklank vindt. Grotenhuis: „Het is de bedoeling dat groepen zich op hun beurt op andere bevolkingsgroepen te richten. Niet zelden leven zij in een smeltkroes van culturen.”

Wanneer zendingswerkers zich zowel de landstaal als de taal van een minderheid eigen moeten maken, zijn zij daar algauw drie of vier jaar mee bezig. „Ze zullen dan ook beseffen dat zij een veelvoud daarvan beschikbaar moeten zijn om een land of volk te dienen. Voor dit werk heb je een lange adem nodig.” Meer en meer is internet een middel om onbereikte volken met het christelijk geloof in aanraking te brengen.

Ontmoetingen

Wanneer zullen alle volken bereikt zijn? Grotenhuis: „Ik heb te veel plannen gezien waarvan de houdbaarheidsdatum verstreek. Met de Bijbel geloof ik dat wij niet zomaar kunnen bepalen wanneer dat moment is aangebroken. Ik zou graag zien dat jongeren die nu opgroeien de kans krijgen om het Evangelie te horen op een manier die voor hen begrijpelijk is. Wat ik daarmee bedoel is: je kunt grote acties ontketenen, maar vaak hebben mensen een serie ontmoetingen nodig voordat ze christen worden. Het is toch een radicale verandering.”

De naam van de OMF-werker is om veiligheidsredenen gefingeerd.


Onbereikte volken

Een overzicht van de landen waar OMF International werkt. Het percentage christenen betreft het aantal evangelicale (Bijbelgetrouwe) christenen. OMF baseert zich op de meetgegevens van Operation World.

Mongolië

Bevolking: 2,7 miljoen

Meest voorkomende godsdienst: boeddhisme

Christenen: 1,2%

China

Bevolking: 1,3 miljard

Meest voorkomende godsdienst: geen

Christenen: 5,7%

Noord-Korea

Bevolking: 24 miljoen

Meest voorkomende godsdienst: geen

Christenen: 1%

Japan

Bevolking: 127 miljoen

Meest voorkomende godsdienst: boeddhisme

Christenen: 0,5%

Taiwan

Bevolking: 24 miljoen

Meest voorkomende godsdienst: Chinese religies

Christenen: 2,8%

Birma

Bevolking: 50 miljoen

Meest voorkomende godsdienst: boeddhisme

Christenen: 5%

Laos

Bevolking: 6,4 miljoen

Meest voorkomende godsdienst: boeddhisme

Christenen: 2,6%

Thailand

Bevolking: 68 miljoen

Meest voorkomende godsdienst: boeddhisme

Christenen: 0,5 %

Cambodja

Bevolking: 15 miljoen

Meest voorkomende godsdienst: boeddhisme

Christenen: 1,6 %

Vietnam

Bevolking: 89 miljoen

Meest voorkomende godsdienst: boeddhisme

Christenen: 1,8 %

Filipijnen

Bevolking: 94 miljoen

Meest voorkomende godsdienst: christendom (rooms-katholiek)

Christenen: 12,3%

Maleisië

Bevolking: 28 miljoen

Meest voorkomende godsdienst: islam

Christenen: 4,3%

Brunei

Bevolking: 0,4 miljoen

Meest voorkomende godsdienst: islam

Christenen: 6,1%

Indonesië

Bevolking: 250 miljoen

Meest voorkomende godsdienst: islam

Christenen: 5,6%

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer