„Teeven moet luisteren naar Kinderombudsman”
DEN HAAG (ANP). Het wordt hoog tijd dat staatssecretaris Fred Teeven (Immigratie) gaat luisteren naar de Kinderombudsman en ervoor zorgt dat rechten van kinderen van vluchtelingen niet langer worden geschonden. Dat stelde SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen donderdagavond.
Ze reageert op een brandbrief van de Kinderombudsman, die eerder op de dag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Volgens de ombudsman komen de rechten van kinderen in het gedrang bij verhoren op diplomatieke posten in het buitenland waarin wordt bepaald of zij naar hun familie in Nederland mogen. Hij stelt dat er een hoog risico is dat de 4000 kinderen die sinds 2008 een aanvraag deden voor gezinshereniging en zijn afgewezen, onterecht gescheiden zijn gebleven van hun ouders. Velen van hem hebben volgens de ombudsman geen eerlijke kans gekregen.
„De ombudsman heeft eerder dit jaar met onafhankelijk onderzoek laten zien dat kinderen bij verhoren door de Immigratie- en Naturalisatiedienst verkeerd zijn behandeld. Hij wil dat nu rechtgezet zien, zodat de schending van de rechten van deze kinderen eindelijk wordt gestopt”, aldus Gesthuizen. Ze roept Teeven op te luisteren naar de kritiek „en de wijze raad van de ombudsman op te volgen”.
Teeven presenteerde onlangs zijn nieuwe asielbeleid. Daarin staat onder meer dat gezinnen met minderjarige kinderen alleen nog in vreemdelingenbewaring komen als ze zich eerder aan het toezicht hebben onttrokken. Teeven wil verder de huidige praktijken waarbij vreemdelingen in bewaring visitaties moeten ondergaan tot een minimum gaan beperken. Over het algemeen zullen minder vreemdelingen in bewaring komen en moet de vreemdelingenbewaring zo kort mogelijk gaan duren.
Meteen na de bekendmaking van het nieuwe beleid liet Kinderombudsman Marc Dullaert al weten dat het probleem rond de kinderen die met hun gezin herenigd moeten worden, niet is opgelost. Hij stelt dat het Verdrag voor de Rechten van het Kind worden geschonden door Nederland. In dat verdrag staat dat kinderen recht hebben om op te groeien bij hun ouders, tenzij dit niet in het belang van het kind is. Dullaert hoopt dat de Tweede Kamer voor de kinderen in de bres zal springen tijdens het debat over het nieuwe asielbeleid.