Kerk & religie

VN-commissie: Onuitsprekelijke gruwelijkheden in Noord-Korea

PYONGYANG. Wat mensen­rechtenorganisaties en (christelijke) hulpinstanties al jaren benadrukken, wordt nu ook bevestigd door een commissie van de Verenigde Naties (VN): in het communistische Noord-Korea hebben „onuitsprekelijke gruwelijkheden” plaats.

Redactie kerk
19 September 2013 11:59Gewijzigd op 15 November 2020 05:54
Kwan-li-so Kamp 22 is een Noord-Koreaans concentratiekamp voor politieke tegenstanders. Degenen die hier gevangenzitten, zijn familieleden van degenen die verdacht worden van staatsvijandelijke activiteiten. beeld RD
Kwan-li-so Kamp 22 is een Noord-Koreaans concentratiekamp voor politieke tegenstanders. Degenen die hier gevangenzitten, zijn familieleden van degenen die verdacht worden van staatsvijandelijke activiteiten. beeld RD

Folteringen, honger, dwangarbeid en executies – ze vormen de dagelijkse praktijk in de gevangenissen en strafkampen in Noord-Korea. Een mensenrechtenorganisatie als Open Doors vraagt hier al lange tijd aandacht voor. Onlangs heeft echter ook een commissie van de Verenigde Naties bevestigd wat zich in het gesloten land afspeelt, zo meldde de Duitse protestantse nieuwsdienst Idea woensdag. De VN-commissie sprak met over­levenden van de goelag. Zij berichtten over „hongerdood en onuitsprekelijke gruwelijkheden”, zo citeert Idea de voorzitter van de commissie, de Australiër Michael Kirby. Zo moest Shin Dong Hyuk, die naar eigen zeggen meermalen werd gefolterd, toezien hoe zijn moeder en zijn oudere broer geëxecuteerd werden. „Ze hielden ons voor werkvee.”

Volgens schattingen van de Zuid-Koreaanse regering worden in Noord-Korea zo’n 154.000 mensen in 6 grote kampen vastgehouden. Mensenrechtenorganisaties gaan tot op heden echter uit van ten minste 200.000 personen die om politieke of religieuze redenen gevangenzitten. Onder hen bevinden zich waarschijnlijk zo’n 30.000 christenen, noteerde Idea uit de mond van Manfred Müller van de Duitse ”Hilfsaktion Märtyrerkirche”. Satellietopnamen laten zien waar de kampen zijn.

Hoewel er nog nooit zo veel christenen in de kampen hebben gezeten als op dit moment, aldus Müller, groeien de christelijke gemeenten in het land. Van de 
24 miljoen inwoners komen inmiddels naar schatting 100.000 christenen ondergronds samen.

De Internationale organisatie voor mensenrechten (IGFM) in Frankfurt kwalificeert Noord-Korea als „KZ-staat”, schrijft Idea, oftewel als een staat met concentratiekampen – evenals destijds nazi-Duitsland. Alleen al het bezit van een Bijbel is illegaal en kan tot de doodstraf leiden. Zo werd in juni 2009 de christin Ri Hyon Ok wegens het verspreiden van Bijbels in de stad Ryongchon, vlak bij de grens met China, publiekelijk neergeschoten. Op 30 april veroordeelde het hoogste Noord-Koreaanse gerechtshof de Amerikaanse staatsburger Kenneth Bae –die in Zuid-Korea geboren is– tot vijftien jaar dwangarbeid.

Vorige maand executeerde het regime twaalf kunstenaars voor de ogen van hun familieleden. Sommigen van hen zouden Bijbels in bezit hebben gehad.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer