Binnenland

Zeeuwen ongelukkig met datum feest Beatrix

MIDDELBURG. Het valt niet mee om een datum te prikken voor het afscheidsfeest van prinses Beatrix, zonder daarbij bevolkingsgroepen tegen het hoofd te stoten. Was eerst de Joodse gemeenschap de dupe, nu zijn het de nabestaanden van slachtoffers van de watersnoodramp.

18 September 2013 13:13Gewijzigd op 15 November 2020 05:53
Foto ANP
Foto ANP

De Joodse gemeenschap reageerde gepikeerd toen in april bleek dat de datum voor het dankfeest voor prinses Beatrix gepland stond voor 14 september, tegelijk met Grote Verzoendag. Joden –orthodox en niet-orthodox– voelden zich buitengesloten. Desondanks kon aan de datum niet meer worden getornd.

Toen prins Friso op 12 augustus overleed, bleek dat ineens wél te kunnen. „Het is niet gepast een nationale en feestelijke dankbetuiging aan te bieden aan prinses Beatrix, zo kort na het overlijden van prins Friso”, oordeelde het inhuldigingscomité. Maandag bracht de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) een nieuwe datum naar buiten: 1 februari 2014. In zekere zin herhaalt de geschiedenis zich, deze keer valt het feest samen met de herdenking van de slachtoffers van de watersnood van 1953.

Jammer dat daar geen rekening mee is gehouden, vindt Jaap Schoof, oud-directeur van het Watersnoodmuseum in het Zeeuwse Ouwerkerk, op persoonlijke titel. „Op de ochtend van 1 februari herdenken veel mensen de slachtoffers van 1953. Met wat voor een gevoel zullen die ’s avonds voor de televisie naar de festiviteiten voor het afscheid van prinses Beatrix kijken.”

Een gemeentewoordvoerder van Schouwen-Duiveland vindt 1 februari ongelukkig gekozen. „Deze maand is er op het eiland een aantal onbekende doden opgegraven van wie zeker is dat ze tijdens de watersnood omkwamen. De burgemeester heeft hier na uitvoerig overleg met de bevolking toestemming voor gegeven. Dat geeft eens te meer aan hoe de ramp hier nog leeft. Wij vinden 1 februari geen feestdag.”

De Zeeuwse commissaris van de Koning, Polman, wijst er echter op dat de watersnoodherdenking in 2014 geen nationaal karakter heeft. „Daarom tekent het provinciebestuur geen protest aan tegen het feest op 1 februari.”

Het inhuldigingscomité was op de hoogte van de historische betekenis van 1 februari, meldt de RVD. De keuze om het feest toch op die datum te organiseren, had onder meer te maken met de beschikbaarheid van de locatie.

Volgens de RVD zitten het herdenken van de watersnood en het afscheidsfeest van prinses Beatrix elkaar niet in de weg. „De herdenking is ’s ochtends, het feest in Ahoy ’s avonds.”

In Oude-Tonge (Goeree-Overflakkee) wordt op 1 februari geen feest gevierd, verwacht ds. P. M. van ’t Hof van de plaatselijke hervormde gemeente. In de Zuid-Hollandse plaats worden nog ieder jaar de meer dan 300 overleden dorpsbewoners herdacht bij het massagraf. De herdenking trekt zonder uitzondering veel belangstellenden. „De laatste jaren neemt het bezoekersaantal eerder toe dan af”, aldus de predikant.

Ds. Van ’t Hof vindt het ongepast dat het feest samenvalt met de herdenking van 1953 en is verbaasd over de datumkeuze. „De watersnood was een nationale ramp. Het verbaast me dat hier geen rekening mee wordt gehouden. Degenen die de ramp hebben meegemaakt, zullen dit besluit ongetwijfeld betreuren.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer