Karzai heeft geen haast met veiligheidspact
KABUL (AP). De Afghaanse president Hamid Karzai heeft geen haast om een veiligheidspact te sluiten met de Verenigde Staten. Dat heeft hij dinsdag op een jongerenbijeenkomst in Kabul gezegd.
De VS willen snel een akkoord om de militaire planners van de eigen strijdkrachten en de NAVO voldoende tijd te geven om na de geplande terugtrekking in 2014 een aantal militairen in Afghanistan te houden. De VS en Afghanistan zijn daar al sinds oktober vorig jaar over in gesprek. Mochten ze er niet uit komen, dan zullen na 2014 waarschijnlijk geen buitenlandse militairen meer in het land achterblijven.
„De Amerikanen wilden deze veiligheidsovereenkomst in maart of april, en nu proberen ze er een te sluiten in oktober. Maar wij willen het goed doen, niet overhaast; zij hebben haast, wij niet”, zei Karzai. Mochten de VS voor oktober niet willen voldoen aan uiteenlopende voorwaarden, zoals veiligheidsgaranties voor het land en de levering van modern wapentuig, dan kunnen ze na de verkiezingen in april zaken doen met zijn opvolger, voegde Karzai er aan toe.
Karzai heeft al eerder gezegd geen haast te hebben met een veiligheidspact. Maar hij deed zijn uitspraken dinsdag een dag nadat James Dobbins, de Amerikaanse speciale gezant voor Afghanistan en Pakistan, in Washington had laten weten optimistisch te zijn dat er in oktober een akkoord zal zijn.
Karzai heeft zijn voorwaarden nooit volledig gespecificeerd, maar aangenomen wordt dat hij garanties wil tegen buitenlandse inmenging. De VS zullen hier waarschijnlijk niet mee akkoord gaan, omdat Washington grote aarzelingen heeft om iets te ondertekenen wat kan worden uitgelegd als een belofte om de Afghaanse grenzen te beschermen tegen bijvoorbeeld Pakistan.
De VS en hun bondgenoten hebben eerder deze zomer de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van het land formeel overgedragen aan het leger en de politie van Afghanistan. Met de overdracht werd de weg bereid voor de terugtrekking van de coalitietroepen, momenteel ongeveer honderdduizend militairen uit 48 landen, onder wie zestigduizend Amerikanen. Aan het eind van dit jaar zal de NAVO-troepenmacht gehalveerd zijn en eind volgend jaar moeten alle gevechtstroepen vertrokken zijn en, mits Afghanistan daarmee instemt, vervangen door een kleinere troepenmacht die de Afghanen alleen zal trainen en adviseren.
Terwijl de buitenlandse troepen bezig zijn met de aftocht, voeren de Taliban hun campagne op om verloren terrein terug te winnen. De strijd heeft geleid tot een stijging van het aantal slachtoffers onder de bevolking en de veiligheidstroepen van Afghanistan. Karzai deed een beroep op de Taliban om te stoppen met vechten, omdat ook hun verliezen toenemen.
Ook de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Navi Pillay, is bezorgd over het stijgende aantal slachtoffers en het effect van de oorlog op het land. Tijdens een bezoek aan Kabul riep zij Karzai, de regering en de Afghaanse bevolking op ‘stand te houden’ tegen het afkalven van de mensenrechten in Afghanistan, met name van vrouwenrechten. Volgens haar staat Afghanistan op een kritiek kruispunt. „De vorderingen die in de afgelopen twaalf jaar zijn gemaakt zijn broos en veel Afghanen zijn bang dat de algehele mensenrechtensituatie op verschillende fronten verslechtert”, zei Pillay.