AOb zet Onderwijsakkoord op internet
UTRECHT (ANP). Onderwijsvakbond AOb heeft het Nationaal Onderwijsakkoord twee dagen voor de officiële publicatie op internet gezet. In het akkoord staat onder meer dat de investeringen van 150 miljoen euro die nu in het primair en voortgezet onderwijs worden gedaan, in 2016 en 2017 weer gekort worden.
Later op dinsdagavond heeft de AOb de tekst weer verwijderd, omdat er sprake zou zijn van een misverstand. De bond dacht dat het akkoord deel uitmaakte van de begroting, maar de publicatie is pas donderdag. „De minister heeft daarom verzocht het stuk tijdelijk van de AOb-website te halen, een verzoek waar het bestuur aan heeft willen voldoen”, aldus de AOb.
Ook CNV Onderwijs plaatste in navolging op de AOb de stukken online, maar heeft ze eveneens verwijderd. Wel liet een woordvoerder weten dat de tekst van de AOb dicht bij de definitieve tekst ligt die donderdag naar buiten komt.
Het ministerie van Onderwijs laat in een reactie weten dat de AOb een „oude, achterhaalde” versie van het akkoord op de website heeft gezet, maar wil niet zeggen wat er anders is. Een woordvoerder geeft wel aan dat tegenover de 150 miljoen die volgens de onderwijsvakbond over 3 jaar weer gekort wordt, een bedrag van 265 miljoen euro staat dat in basis- en middelbare scholen geïnvesteerd wordt.
Het Onderwijsakkoord is begin september ondertekend door diverse onderwijspartijen en de minister en staatssecretaris van Onderwijs. De AOb stapte al eerder uit het overleg. Zij konden zich er niet in vinden dat de regeling voor oudere docenten, de zogenoemde bapo, geschrapt wordt. Dat geldt ook voor de nullijn. Het leek er tot dinsdag op dat leraren daar ook komend jaar weer mee te maken zouden krijgen, maar minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher zei dat deze komend jaar toch van tafel is.
AOb-voorzitter Walter Dresscher kreeg vorige week het akkoord onder ogen, maar hij bleef bij zijn standpunt om het niet te steunen. Volgens hem wordt er niet in het onderwijs geïnvesteerd, maar worden er slechts boekhoudkundige trucs uitgehaald.
Dat is ook het geval bij de compensatie die docenten komend jaar krijgen. Onderwijspersoneel staat al jaren op de nullijn. Deze wordt pas in 2015 losgelaten, maar ter compensatie krijgen docenten er komend jaar wel iets bij. Dat gaat dan echter wel weer van het bedrag in 2015 af.