Vijf vragen aan premier Mark Rutte
DEN HAAG (ANP). Het ANP stelde na de troonrede vijf vragen aan premier Mark Rutte.
De eerste troonrede voor koning Willem-Alexander. Hoe deed hij het?
„Ik vond dat de koning op voortreffelijke wijze de plannen van de regering over het voetlicht heeft gebracht. Een hele goede troonrede die duidelijk beschrijft wat het kabinet wil. De belangrijkste boodschap is dat we door een hele moeilijke fase gaan. Dat de werkloosheid nog enige tijd zal oplopen en dat wij ons realiseren dat dat een enorme impact heeft op mensen. Niet alleen verliezen ze geld, maar ook sociale contacten en mogelijkheden jezelf te ontwikkelen. We doen er alles aan om dat zo kort mogelijk te houden, maar er is geen toverstokje waarmee we dit morgen oplossen. Tegelijk zijn er hele voorzichtige tekenen van herstel en is er noodzaak om nu koers te houden en de overheidsfinanciën op orde brengen. ”
Het vertrouwen van de kiezer in uw kabinet is helemaal weg. Wat zegt dat u?
„Dat mensen buitengewoon bezorgd zijn. En dat vind ik niet zo gek, nu we nog bezig zijn uit de crisis te komen en de werkloosheid oploopt en het kabinet de overheidsfinanciën op orde brengt omdat we anders de rente op de staatsschuld niet kunnen betalen. We geven ook volgend jaar 20 miljard meer uit dan we binnenkrijgen. Dat is 4 keer wat we aan de politie uitgeven, 4 keer wat we aan de bijstand uitgeven.”
De economische groei wordt getemperd door de bezuinigingen. Is dat geen bewijs dat u het herstel kapot bezuinigt?
„Nee. De groei is een kwartje lager dan zonder het 6-miljardpakket. Maar men had voorspeld dat de groei van 0,75 procent zou worden weggevaagd. Dat gebeurt niet.”
Wel verliezen mensen voor het vijfde jaar op rij koopkracht.
„De koopkracht ontwikkelt zich veel gunstiger dan mensen dachten. Het is nog een min van een half procent, maar dat is veel minder dan de afgelopen jaren. Volgens mij is het beeld dat het kabinet er in slaagt - ondanks dat we wel veel moeten bezuinigen - dat we het op een slimme manier doen met minimale schade aan de economie. De koopkracht valt mee als je het beziet in het totaal van de kabinetten met mijn naam. We bezuinigen tussen 2010 en 2017 50 miljard. Volgend jaar 12 miljard waarvan 6 aan nieuwe bezuinigingen. Het is op zichzelf wel knap om het zo te doen dat het effect op de groei zo beperkt is en dat het koopkrachtverlies zo beperkt is en dat het door de pensioendeal zelfs nog een beetje positief beïnvloed wordt.”
Hoe staat Nederland er volgend jaar september voor?
„Dan zullen we zien dat de werkloosheid helaas verder is opgelopen. Dat zal nog een tijdje naijlen en heeft effect op mensen. Laten we ons daar geen illusies over maken. Maar dan hebben we acht maanden van bescheiden groei, die hopelijk nog wat aantrekt. Vandaag zagen we een voorzichtig herstel van de woningmarkt. Het zijn voorzichtige zwaluwen die nog geen zomer maken, maar in het algemeen staan we er volgend jaar beter voor dan nu. Maar ik blijf herhalen: het is geen vetpot en de werkloosheid loopt nog een tijd op.”