Vakcentrales tevreden over schrappen nullijn
DEN HAAG (ANP). De grote vakcentrales FNV en CNV zijn tevreden over de beslissing van het kabinet geen nullijn in te voeren voor ambtenaren. „Dit was een heel belangrijk punt voor ons”, zei FNV-voorzitter Ton Heerts dinsdag.
Heerts dreigde vorige week nog dat een nullijn voor ambtenaren voor hem het einde van het sociaal akkoord zou betekenen. In dit najaar gesloten akkoord maakten werkgevers, vakbonden en overheid onder meer afspraken over toekomstige hervormingen van de arbeidsmarkt.
CNV-voorzitter Jaap Smit noemde het een goede zaak dat het kabinet de ruimte laat aan cao-partijen in de zorg, het onderwijs en bij de overheid te zoeken naar ruimte voor een loonsverhoging.
Werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes van VNO-NCW feliciteerde Heerts met het binnenhalen van dit voor de FNV „belangrijke lobbypunt”. Hij constateerde tegelijkertijd dat de vakbond het bedrijfsleven een „onverantwoorde” looneis van 3 procent „in de maag probeert te splitsen.”
Los van het schrappen van de nullijn zijn de vakcentrales in het algemeen negatief over de extra bezuinigingsmaatregelen die het kabinet wil doorvoeren. „We moeten investeren om het minimale vertrouwen in de economie te doen groeien. Investeren in gewoon goed werk en ervoor zorgen dat mensen weer geld gaan spenderen, dat moet nu het besef in Den Haag zijn, niet verder bezuinigen”, zei Heerts.
Collega Smit: „Als er gekozen wordt voor bezuinigingen moet je de lasten eerlijk verdelen en niet onevenredig veel op de schouders van werknemers met een middeninkomen leggen. Ook werkgevers mogen aan die eerlijke verdeling hun steentje bijdragen door bijvoorbeeld koopkrachttegenvallers via het salaris te compenseren.”
De drie ondernemersorganisaties VNO-NCW, MKB Nederland en LTO-Nederland stelden in een gezamenlijke reactie dat het kabinet in de begroting voor volgend jaar,voor het minst van alle kwaden’’ heeft gekozen. „Het bedrijfsleven wordt relatief ontzien, maar de pijn van de recessie wordt nog hevig geleden. Met oplopende werkloosheid en de onder druk staande koopkrachtontwikkeling gaan veel kleinere ondernemers opnieuw een zeer moeilijk jaar tegemoet.”
Als negatief punt noemen de werkgeversorganisaties de ‘eenmalige crisisbelasting’ die weer dreigt te worden opgelegd. „Dat is slecht voor ons ondernemings- en vestigingsklimaat. De koers van lastenverzwaringen en nivellering moet worden verlaten om economische groei weer kansen te bieden.”