JSF houdt de gemoederen al jaren bezig
DEN HAAG (ANP). Het kabinet heeft de knoop doorgehakt. De Joint Strike Fighter (JSF/F-35) wordt de opvolger van de F-16. Het toestel houdt de gemoederen al jaren bezig. Een overzicht.
1996 - Het eerste paarse kabinet van premier Wim Kok (PvdA) besluit dat de F-16 op termijn moet worden vervangen. Door welk toestel is nog niet duidelijk.
1997 - De JSF is kandidaat, omdat Nederland deelneemt aan de Concept Demonstration fase.
2001 - De Amerikanen beginnen met de ontwikkeling van de JSF.
2002 - Het tweede paarse kabinet-Kok van PvdA, VVD en D66 stapt in het JSF-project. De Nederlandse industrie wordt betrokken bij het project. Nederland investeert uiteindelijk een miljard in het toestel.
2006: Het kabinet-Balkenende III tekent een akkoord om aan de volgende fase van de JSF mee te doen
2007: Het vierde kabinet van Jan Peter Balkenende bestaande uit CDA, PvdA en ChristenUnie schuift een besluit over de opvolging van de F-16 door naar 2010.
2009: Een besluit tot de aanschaf van twee testtoestellen leidt bijna tot een kabinetscrisis. De PvdA wil er niet aan. Uiteindelijk besluit het kabinet een testtoestel aan te schaffen en pas in 2012 over de opvolger van de F-16 te beslissen.
2010: Ook het eerste kabinet van Mark Rutte (VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV) schuift een besluit over de JSF door naar een volgend kabinet. Wel besluit het kabinet het tweede testtoestel te kopen.
2012: Minister Hans Hillen van Defensie zegt dat er zeker geen 85 JSF’s zullen worden aangeschaft. Een paar maanden later steunt een meerderheid in de Tweede Kamer een motie van de PvdA om uit het JSF-project te stappen. Het kabinet-Rutte (VVD en PvdA) gaat door met JSF en zal in 2013 de knoop doorhakken.
2013: Minister Jeanine Hennis van Defensie brengt op Prinsjesdag naar buiten dat de JSF de opvolger gaat worden van de F-16. Defensie schaft in totaal 37 toestellen aan. Hiervoor wordt ruim 4 miljard euro betaald.