World Food Festival belicht toekomst van eten
ROTTERDAM (ANP). Hoe en wat de mens in de toekomst gaat eten, is moeilijk te voorspellen. Er bestaan de meest uiteenlopende ideeën over. ‘Eetontwerper’ Marije Vogelzang brengt vanaf woensdag 18 september 5 weken lang de creatieve geesten samen tijdens het World Food Festival op verschillende locaties in Rotterdam om al die ideeën voor het voetlicht te brengen. Van 3D-print insectenmeel tot oerpannenkoeken.
Vogelzang is wereldberoemd als voedselontwerper. Haar werk staat gemiddeld twee keer per week ergens in de wereld in een magazine. Programmaleider Ellen Scholtens nodigde Vogelzang uit om voor het Future Food House in het Museumpark een programma te maken dat mensen alles vertelt over de toekomst van het eten en vooral ook hoe we dat tot ons gaan nemen. Ze haalden daarvoor architecten, ontwerpers, wetenschappers, kunstenaars, boeren en chef-koks naar Rotterdam.
„Acht van de 25 deelnemers presenteren nieuw werk. De anderen komen met bestaand werk, maar wel met nieuwe innovatieve inzichten over de toekomst”, licht Vogelzang toe: „Mensen denken waarschijnlijk dat het een ver-van-mijn-bedshow is, maar dat is het zeker niet. Soms komt het er juist op neer dat we teruggaan naar hoe we vroeger aten. Verandering is niet altijd vernieuwing.”
Mensen denken al snel dat het ‘nieuwe eten’ iets is dat wetenschappers of bedrijven bedenken; dat consumenten daar niks aan kunnen doen. Het tegendeel is waar, stelt Vogelzang. Hoe we in de toekomst gaan eten, komt voort uit de keuzes die we nu maken. „Als jij geen kweekvlees wil eten, kun je nu een ander toekomstpad uitstippelen waarop je andere keuzes maakt.”
Het programma biedt soms extreme voorbeelden van wat die toekomst kan brengen. Zo vertelt de Spanjaard Martí Guixé, die samenwerkt met schrijvers, artsen, wetenschappers en hypnosedeskundigen, dat het mensenlichaam straks in conditie wordt gehouden met behulp van pillen. „Hij is niet eens zozeer geïnteresseerd in wat dat met de mens doet, maar veel meer wat dat voor de wereld betekent. Geen transport meer, geen restaurants en geen supermarkten meer.”
Daartegenover staat het verhaal van Francesca Sarti, oprichter van de Italiaanse food designstudio Arabeschi Di Latte. Die stelt dat de mens weer meer geïnteresseerd raakt in de herkomst van het voedsel. ,De studio heeft een doorlopende workshop waarbij de bezoeker zelf oergranen, zaden, eikels en noten kan malen om er uiteindelijk een oerpannenkoek van te bakken, die te delen en op te eten.