Buitenland

Beweging in Costa Concordia (fotoserie en livebeeld)

ISOLA DEL GIGLIO (ANP). De zijkant van het wrak van het cruiseschip Costa Concordia komt langzaam maar zeker los van de bodem. Een behoorlijke strook die zich eerder nog onder water bevond, is inmiddels zichtbaar op de livebeelden die op internet zijn te volgen. De spectaculaire operatie gaat volgens het bergingsteam wel langer duren. De bergers denken aan in totaal 15 tot 18 uur in plaats van de 12 uur die ze aanvankelijk ervoor hadden uitgetrokken.

16 September 2013 06:43Gewijzigd op 15 November 2020 05:50
De Costa Concordia voor (boven) en na het begin van de berging. Foto EPA
De Costa Concordia voor (boven) en na het begin van de berging. Foto EPA

Met camera’s is de zijde van het schip bekeken die zich onder water bevond. Daaruit bleek dat die kant zwaar is vervormd. Het is pas mogelijk de precieze schade te schatten als het enorme schip helemaal rechtop staat. Volgens de Italiaanse autoriteiten verloopt de operatie volgens plan.

De berging van het schip, dat 20 maanden geleden zonk voor een eiland bij de kust van Toscane, begon door de slechte weersomstandigheden met 3 uur vertraging. Rond 09.00 uur begon de operatie om het Italiaanse cruiseschip weer rechtop te krijgen. Dat betekent dat de klus mogelijk in de nacht naar dinsdag wordt afgerond. De weersomstandigheden en de duisternis zullen de voortgang niet beïnvloeden, aldus een woordvoerder van de eigenaar van het schip.

Het is een enorm karwei: de Costa Concordia is bijna 300 meter lang. Bij de operatie wordt met 56 stalen kabels aan het schip getrokken. Elk van die kabels is 58 meter lang en weegt 26 ton. Het is de bedoeling het schip 65 graden te draaien. Dan komt het deels te rusten op een bed van cementzakken en deels op stalen platforms.

De berging wordt verslagen door zo’n 350 journalisten uit de hele wereld. Er kleven de nodige risico’s aan de operatie. Het verroeste schip zou kunnen breken doordat het in beweging wordt gebracht.

De Costa Concordia voer op 13 januari 2012 voor de kust van het Toscaanse eiland Isola del Giglio op een rots en belandde op zijn kant. Daardoor kwamen 30 opvarenden om het leven; twee mensen worden nog steeds vermist. De bergingsoperatie heeft al honderden miljoenen dollars gekost.

Klik hier voor The Parbuckling Project, een speciale website over de berging van de Costa Concordia.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer