Surinamers: meer sparen en minder uitgeven
PARAMARIBO (ANP). Als het aan de Centrale Bank van Suriname ligt, houden Surinamers de komende tijd de hand op de knip en en gaan ze in plaats van geld uitgeven juist meer sparen. Dat is nodig om te voorkomen dat de inflatie toeneemt en er een schaarste aan vreemde valuta ontstaat, waardoor importproducten duurder worden.
Deze boodschap bracht Gillmore Hoefdraad, gouverneur van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), zondag op een speciaal ingelaste persconferentie over de economische en financiële situatie van het Zuid-Amerikaanse land.
Dat deze boodschap het tegenovergestelde is van de oproep die premier Mark Rutte onlangs deed om juist nu een nieuwe auto te kopen, komt omdat Suriname een kleine, open economie is die hard groeit, in tegenstelling tot de Nederlandse economie die stagneert, lichtte Hoefdraad toe. Daar komt bij dat Suriname praktisch alle consumptiegoederen moet importeren waarvoor Amerikaanse dollars of euro’s nodig zijn.
De laatste weken is er in Suriname veel onrust ontstaan over de financiële situatie van het land. Aanleiding hiervoor zijn berichten in de media dat de overheid fors achterloopt met het betalen van rekeningen aan onder andere aannemers en leveranciers. Deze onrust heeft ertoe geleid dat mensen hun vertrouwen in de Surinaamse munt verliezen en hun spaargeld omzetten in Amerikaanse dollars of euro’s. Hierdoor is er op de markt een schaarste aan die vreemde valuta ontstaan met als gevolg een hoge wisselkoers die er weer voor zorgt dat importproducten duur worden.
Hoewel Hoefdraad toegaf dat de overheid voor enkele ‘uitdagingen’ staat, benadrukte hij dat Suriname nog lang niet in de gevarenzone zit, zoals door tegenstanders van de regering van president Desi Bouterse gezegd wordt. De baas van de Centrale Bank verwacht ook voor 2013 een economische groei van ruim 4 procent, net als in 2012. Wel kondigde hij aan dat de regering haar uitgaven fors zal moeten beperken en aan de andere kant de inkomsten verhogen door bijvoorbeeld te zorgen voor meer belastinginkomsten.