Toch subsidie voor kopen zonnepaneel
Staatssecretaris Van Geel (Milieu) komt op aandringen van de Tweede Kamer terug van bezuinigingen op de subsidies voor de aanschaf van zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen.
Hij kondigde op Prinsjesdag aan in 2004 48 miljoen euro te willen besparen op de Energiepremieregeling (EPR), die duurzame energie stimuleert. Daaronder valt ook de subsidie op zuinige koelkasten, woningisolatie en dubbelglas. Die geldstroom komt definitief ten einde, omdat de markt verzadigd is.
De CDA-bewindsman zei gisteren in de Kamer dat hij de noodzakelijke 20 miljoen voor zonne-energie heeft gevonden in niet-bestede middelen. Er hoeven geen andere milieuprojecten te sneuvelen. Bovendien komt er 6 miljoen euro bij voor duurzame energie in woningen en het zogenoemde energieprestatieadvies. Dat laatste wordt in Europees verband vanaf 2006 ingevoerd.
Van Geel liet verder weten positief te staan tegenover de oprichting van een nieuwe commissie voor het klimaatbeleid. De milieuspecialisten in de Kamer, onder aanvoering van de PvdA’er Samson, willen zich oriënteren op nieuwe ontwikkelingen en de gevolgen daarvan. In 1995 ging een tijdelijke klimaatcommissie aan de slag om zich te verdiepen in klimaatveranderingen en de gevolgen voor de politiek.
Een van de dringendste problemen is een aanscherping van het Kyoto-protocol voor een verdere reductie van schadelijke broeikasgassen zoals kooldioxide. Een van Van Geels voorgangers heeft berekend dat een vermindering met 40 procent in 2020 (ten opzichte van 1990) Nederland 56 miljard gulden (ruim 25,4 miljoen euro) zou kosten.