Rotterdam wil ruzie met BGS bijleggen
De gemeente Rotterdam wil het geschil met de stichting Begeleidingscentrum Gereformeerd School-
onderwijs (BGS) in Ridderkerk bijleggen. Rotterdam wil de door de BGS gevraagde subsidie over de jaren 1990 tot en met 1997 alsnog uitkeren en een deel van de rente over deze verstreken periode. Het gaat om een bedrag van bijna 127.000 euro.
Een aantal keren heeft de gemeente het subsidieverzoek van de BGS afgewezen, omdat zij vond dat de schoolbegeleidingsdienst van de gemeente Rotterdam dezelfde begeleiding kon geven als de BGS aan de daarbij aangesloten reformatorische scholen.
J. J. Verhage, adviseur van de BGS, bestreed deze zienswijze tijdens hoorzittingen van de gemeentelijke beroepscommissie. „De Rotterdamse schooladviesdienst kan geen begeleiding bieden die in overeenstemming is met de levensovertuiging en de identiteit van onze reformatorische scholen”, zo luidde steevast zijn verweer. Hij werd hierin zwart op wit gesteund door de onderwijsinspectie. Ook de Raad van State bepaalde met een uitspraak in 1995 in eenzelfde subsidieweigering aan het Ds. G. H. Kerstencentrum dat een regionale schooladviesdienst niet in staat was adequate begeleiding te geven die overeenstemde met de identiteit van een reformatorische school.
De gemeente Rotterdam hield echter voet bij stuk. Tot twee keer toe wendde de BGS zich tot de rechter nadat een subsidieverzoek was geweigerd. Die wilde dat de gemeente zou onderzoeken of de gemeentelijke schooladviesdienst echt niet in staat was de door de BGS gewenste schoolbegeleiding te geven. Rotterdam vond dat verzoek onredelijk, onbegrijpelijk en onmogelijk, omdat een dergelijk onderzoek zou teruggrijpen in de tijd en omdat over de eigen schooladviesdienst nog nooit door andere scholen was geklaagd. Het betrof dan scholen van allerlei aard, gereformeerd tot islamitisch onderwijs.
In maart verscheen Verhage weer op een gemeentelijke hoorzitting. Opnieuw bepaalde de commissie in een advies aan het college dat het door de BGS gevraagde subsidieverzoek moest worden afgewezen. Onderwijswethouder J. van der Tak liet het echter niet zo ver komen en voerde het voorstel van de agenda van de gemeenteraad af.
Het college doet nu de BGS een voorstel om een schikking te treffen. Die wordt gemotiveerd met en gebaseerd op de uitspraak van de Raad van State uit 1995 inzake eenzelfde kwestie. De subsidie wordt alsnog aan de BGS toegewezen, plus een deel van de rente over de verstreken periode. De raadscommissie sociale zaken en onderwijs moet zich nog over het voorstel buigen, waarna de gemeenteraad de knoop moet doorhakken.
Verhage is tevreden met het schikkingsvoorstel. Hij hoopt dat na dertien jaar procederen het boek eindelijk eens gesloten kan worden.