Kerk & religie

Gereformeerde Gemeenten beleggen zomerconferentie voor studenten

GOUDA. Een christen is een zeer vrij heer over alle dingen, aan niemand onderworpen. Een christen is een zeer dienstvaardige knecht van allen, onderworpen aan allen. Deze tegenstrijdigheid was het thema van de lezing ”De vrijheid van een christen” voor studenten van de Gereformeerde Gemeenten.

Van een medewerker
14 September 2013 15:13Gewijzigd op 15 November 2020 05:49
In Gouda begon vrijdag de tweedaagse zomerconferentie voor studenten van de Gereformeerde Gemeenten. Beeld Cees van der Wal
In Gouda begon vrijdag de tweedaagse zomerconferentie voor studenten van de Gereformeerde Gemeenten. Beeld Cees van der Wal

De tweedaagse zomerconferentie voor studenten van de Gereformeerde Gemeenten begon vrijdag in het gebouw van de christelijke hogeschool de Driestar te Gouda. Ds. G. Clements opende de bijeenkomst met het verhaal van Naäman, een succesvolle Syriër. „Zijn studie had hij afgerond, het was iemand met titels. Doch melaats. Wat baat het een mens of hij de hele wereld wint en schade lijdt aan zijn ziel? Bij Elisa aangekomen stelt het antwoord hem teleur. Weg uit dit land, waar de redding om niet geschonken wordt aan een arme zondaar. Hij verwachtte een ruilhandel: ik veel voor de Heere, en dan de Heere iets voor mij.” Toch doet de Heere, ondanks Naämans weerstand, een volmaakt werk. „Bij de oever van de Jordaan staat Naäman naakt, zijn jas met sterren en strepen uitgedaan. Voor God moet hij het verliezen, om zo behouden te worden. Dat is het ”sola gratia” van de Reformatie. Daar moet je je studie mee in. Als de Heere het doet, is het een volkomen werk. Na zeven keer komt Naäman met een huid als van een baby uit het water.”

Ds. G. W. S. Mulder uit Zoetermeer stond stil bij ”De vrijheid van een christenmens”, een polemisch geschrift van Maarten Luther. „Het jaar 1520 is een kruispunt in Luthers leven. Na de banbul van de paus beroept hij zich op de keizer. Heilige toorn maakt hem sterk en scherp in zijn geschriften.”

De mens is gebonden in de macht van de zonde, aldus ds. Mulder. „Daarmee heeft hij schuld voor God en staat hij niet vrij in het goddelijke rechtsgeding. Deze staat van beschuldiging moet worden ontknoopt. Luther wijst alle menselijke pogingen tot bevrijding af. De vrijheid in het geweten ontstaat alleen door de vergeving van zonden”, zo vatte ds. Mulder samen. „Het gaat Luther erom dat de verhouding tussen God en mens en vervolgens ook die tussen mensen weer bloeien zal. Dit alles ligt opgesloten in de kennis van God.”

Prof. dr. J. J. Polder sprak zatermorgen over ”Gebondenheid in vrijheid, de tredmolen van het hedo­nisme”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer