Buitenland

Van ’s avonds laat eten word je niet dik

Het wijdverbreide idee dat je dik wordt als je laat op de avond eet, is onzin. Onderzoekers van de Universiteit van Oregon in de Verenigde Staten zeggen dat er geen enkel verband is tussen de tijd waarop iemand eet en of hij wel of niet aankomt.

ANP
13 November 2003 17:12Gewijzigd op 14 November 2020 00:43

De wetenschappers deden hun ontdekking tijdens een onderzoek naar hormonen en gewichtstoename. „Steeds weer wordt ons verteld dat we niet ’s avonds laat moeten eten omdat dat tot gewichtstoename zou leiden. Maar er is niet echt veel onderzoek dat steun geeft aan dit wijdverbreide geloof, dat meer een ’broodje–aap–verhaal’ is", aldus hoofdonderzoeker dr. Judy Cameron in een persbericht van de universiteit.

Cameron en haar collega’s waren bezig met een onderzoek naar het verband tussen vrouwelijke hormonen en gewichtstoename. Daarbij onderzochten zij 47 apen, waarvan bij negentien de eierstokken waren verwijderd. Door de verwijdering van de eierstokken dalen de spiegels van de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron, op een manier die vergelijkbaar is bij de menopauze.

Apen bij wie de eierstokken waren verwijderd gingen meer eten en kwamen aan. „De afwezigheid van deze hormonen leidden tot een stijging van 67 procent van de voedselinname en tot een gwichtstoename van 5 procent in enkele weken", aldus Cameron. Zij gelooft dat dit onderzoeksresultaat kan helpen bij het voorkomen van gewichtstoename tijdens de overgang.

Tijdens het onderzoek ontdekten de wetenschappers dat de apen op uiteenlopende tijden aten. Veel dieren aten voornamelijk ’s avonds en ’s nachts. Er bleek echter geen enkel verband te zijn tussen de tijd waarop de apen aten en de mate waarin zij aankwamen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer