Cursus geestelijke vorming Middelharnis start nieuwe seizoen
MIDDELHARNIS. „Een valse leer en valse profeten zijn van alle tijden. Daarom, beproef de geesten of ze uit God zijn.” Over dit thema sprak ds. K. ten Klooster donderdagavond voor de deelnemers aan de cursus geestelijke vorming in Middelharnis.
Ruim 150 jongeren en ouderen bezoeken deze avond de cursus, die al jaren wordt georganiseerd door een stuurgroep met leden uit de christelijke gereformeerde kerk en de hersteld hervormde gemeente in deze plaats.
„Een herder moet niet alleen schapen verzamelen, maar ook de wolven verdrijven.” Met dit beeld, ontleend aan de woorden van Calvijn, begint ds. Ten Klooster zijn lezing. Met andere woorden: het gaat om de gezonde leer. En tegelijkertijd mag het bedrog van satan niet door de vingers gezien worden.
„Bijna iedereen is op drift in de leer”, stelt Ten Klooster. Dit was echter ook al zo in het Oude Testament. Daar is Bileam een sprekend voorbeeld van een valse profeet. Zijn zegenspreuken zijn zo mooi dat ze bijna door Jesaja gezegd zouden kunnen zijn. Bileam was ook erg bekend in zijn dagen. De ware reden van Bileam om voor Balak tot het volk Israël te gaan spreken, was zijn verlangen naar geld. Gods ware profeten lieten zich nooit betalen, maar wisten dat armoede, verachting en ergernis hun deel zouden zijn.
In het Nieuwe Testament wordt door Jezus vaak en krachtig gewaarschuwd tegen valse profeten. Ze hebben schaapskleren aan, maar zij zijn vanbinnen grijpende wolven. Meerdere keren klinken uit Zijn mond indringende waarschuwingen. „Ziet toe dat u niemand verleide. Vele valse profeten zullen opstaan en zullen er velen verleiden.”
In de strijd tegen de valse leer zijn de belijdenisgeschriften onontbeerlijk. „In onze tijd horen we vaak: het gaat om de schrift alleen”, aldus de predikant. „Maar om misbruik van de Bijbel te voorkomen, zijn belijdenisgeschriften nodig om de bedoeling van de Schrift te verstaan en de dwalingen tegen te gaan.”
Uitgebreid werd tijdens de avond stilgestaan bij het boek ”Bezwaren tegen de geest der eeuw”, van Isaäc Da Costa. Deze bekeerde jood uit de 19e eeuw spreekt onder meer over verdraagzaamheid. „In onze tijd lijkt verdraagzaamheid wel een toverwoord, waardoor de dwaalleer toegelaten wordt. Er is volgens Da Costa verdraagzaamheid uit liefde tot God en Zijn geboden, maar ook een verdraagzaamheid uit vrees voor de wereld, uit zorgeloosheid en uit miskenning van de waarheid.”
De vrees voor de wereld, voor de publieke opinie, komt al voor in de Bijbel. Bijvoorbeeld bij Aäron, die onder druk van het volk het gouden kalf maakte. Da Costa roept daarom op om moedig en aanhoudend de waarheid te verkondigen en niet te vrezen voor de bespotting van de wereld.
Een grondige kennis van de Bijbel is nodig in de strijd tegen valse profeten. Maar we zijn geestelijk vaak zo lauw, signaleert ds. Ten Klooster. „Wanneer hebt u voor het laatst een uur in de Bijbel gelezen? Beproef de geesten, onderschat het gevaar van valse profeten niet, want niemand is er immuun voor. Ga niet op je gevoel af, maar luister of je de stem van de Goede Herder hoort.”