Binnenland

Officieren beïnvloeden getuige in fraudezaak

MAASTRICHT (ANP). Twee officieren van justitie hebben de getuigenverklaring van een politieman in de grote, tumultueuze Limburgse vastgoedfraudezaak Landlord beïnvloed. Terwijl de politieman de kans kreeg zijn verklaring na te lezen voor ondertekening, keken de twee officieren mee en werd hij geholpen om zijn verhaal af te stemmen op informatie uit het strafdossier.

13 September 2013 09:54Gewijzigd op 15 November 2020 05:47

Dat staat in een brief die de betrokken rechter-commissaris donderdag heeft gestuurd aan de hoofdofficier van justitie in Maastricht. De brief is in bezit van persbureau ANP. De rechter-commissaris vraagt hoofdofficier Roger Bos om „gepaste aandacht” voor de „verbijsterende gebeurtenis”.

De politieman van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) werd op 4 september gehoord over de geheime verklaringen die de criminele kroongetuige Pascal H. tegen hem heeft afgelegd over de hoofdverdachte, de Kerkraadse huisjesmelker Joep J. Na afloop werd hij naar een kamertje gebracht waar ook de officier van de CIE en een rechercheofficier waren. Er werd over de inhoud van de verklaring gesproken. Na terugkomst gaf de verbalisant een aanvulling op zijn verklaring, aldus de beschrijving door de rechter-commissaris.

Advocaat Jan-Hein Kuijpers van hoofdverdachte Joep J. spreekt van regelrechte beïnvloeding van de getuige.

De zaak tegen Joep J., zijn gezinsleden en enkele medeverdachten dreigde al op een fiasco uit te lopen. De rechtbank wil de verklaringen van kroongetuige Pascal H. zien, terwijl hij heeft afgedwongen dat ze in een kluis moeten blijven liggen. Omdat er geen effectieve verdediging mogelijk is, gaan advocaten ervan uit dat geen van de verdachten wordt gestraft.

„Dit komt er bovenop. Het OM heeft het zichzelf onnodig moeilijk gemaakt. Dit is niet meer recht te breien”, reageerde advocaat Theo Boumans van zoon Danny J. vrijdag.

Tegen Joep J. is in december 2,5 jaar celstraf geëist. Volgens het OM blijkt uit jarenlang onderzoek (codenaam Landlord) dat hij rijk is geworden door vastgoed- en belastingfraude, witwassen, oplichting en het faciliteren van wietkwekerijen.

Het Openbaar Ministerie in Limburg wil vrijdag niet reageren op het bericht. „We zullen maandag op zitting weer het woord voeren”, laat een zegsman desgevraagd weten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer