„Geen problemen bij test Nederlandse banken”
VILNIUS (ANP). De doorlichting van de Nederlandse banken ABN Amro, SNS Reaal, ING en Rabobank zal niet op problemen stuiten. Dat verwacht minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën, tevens voorzitter van de eurogroep. Hij zei dat vrijdag voorafgaand aan overleg in de Litouwse hoofdstad Vilnius. „Ik verwacht geen moeilijkheden.”
Voordat de Europese toezichthouder op de bankensector in het najaar van 2014 actief wordt, zullen de banken die onder het toezicht gaan vallen, een grondige analyse ondergaan. „Ik vind het belangrijk dat ook de Nederlandse banken zeer nauwgezet worden doorgelicht. Zonder compromissen en met alle boeken op tafel”, zei Dijsselbloem. Uit de tests moet duidelijk worden hoe de banken er voor staan en waar eventueel problemen zitten. „Als we dat weten, kunnen we die ook aanpakken.”
Hij hoopt niet dat het doorlichten van de circa 130 banken de komst van de toezichthouder gaat vertragen. Het is van het grootste belang dat deze tests nauwgezet en diepgaand uitgevoerd worden, vindt Dijsselbloem. De voorbereidingen om de analyses te gaan uitvoeren, zijn in volle gang. „De doorlichting zal veel tijd kosten, maar we hebben 1 jaar. Ik denk dat we alles op alles moeten zetten om dit binnen het jaar te doen. Dat lijkt mij doenlijk.”
Staatssecretaris Frans Weekers die Nederland vertegenwoordigt in de eurogroep, benadrukte het belang van de tests. „Voordat je banken overdraagt van nationaal naar Europees toezicht, moeten de banken wel aan de maat zijn.” Weekers wil dan ook een grondige analyse. „Het moet geen afraffelwerk worden. Dat zou fnuikend zijn voor het vertrouwen.”
De toezichthouder op de Europese bankensector is een stap in de vorming van een bankenunie. Tijdens het overleg tussen de ministers van Financiën van de eurolanden (eurogroep) zal gepraat worden over vervolgstappen. Zo wordt er gesproken over de plannen voor een mechanisme dat in werking treedt als een Europese bank failliet gaat of dreigt te gaan. Het mechanisme moet bestaan uit een onafhankelijke ‘resolutieautoriteit’ en een door de Europese banken zelf gevuld ‘resolutiefonds’. Dijsselbloem zei dat daarover nu geen besluit zal vallen, maar in december.
Ook wordt er gesproken over de voortgang van landen zoals Cyprus en Ierland, die steun hebben gekregen.