Buitenland

Syrië lid Organisatie voor Verbod op Chemische Wapens

NEW YORK/GENEVE (ANP/RTR/DPA). Syrië is donderdag naar eigen zeggen toegetreden tot de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag. Daarmee onderwerpt het Arabische land zich aan een verplicht systeem van controle op en vernietiging van zijn arsenaal aan chemische wapens. Toch is dat voor de VS nog niet genoeg om de optie van militair geweld uit te sluiten.

12 September 2013 22:24Gewijzigd op 15 November 2020 05:47
President Assad. Foto EPA
President Assad. Foto EPA

Na toetreding moet Syrië binnen 30 dagen zijn hele voorraad chemische wapens opgeven in Den Haag. Die worden vervolgens onder toezicht van internationale inspecteurs vernietigd. Dit is de gebruikelijke procedure voor nieuwe OPCW-lidstaten die in de Chemischewapensconventie is vastgelegd. Maar de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, vindt dat het in het geval van Syrië niet zo kan zijn dat het land 30 dagen de tijd krijgt voordat concrete actie wordt ondernomen. De ‘militaire optie’ tegen Assad blijft op tafel.

In een hotel in het Zwitserse Genève begon donderdagavond een cruciaal overleg tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van de VS en Rusland. Kerry en Sergej Lavrov praatten over een oplossing voor de Syrië-crisis. Een Russisch plan moet een Amerikaanse aanval voorkomen. Dat plan is op hoofdlijnen hetzelfde als de verplichtingen die voortvloeien uit het OPCW-lidmaatschap. De Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moualem maakte dinsdag al bekend dat Syrië de internationale gemeenschap toegang geeft tot alle opslagplaatsen, de productie staakt en afstand doet van alle chemische wapens. Grote vraag is wat het Amerikaans-Russische overleg oplevert. Niemand kan de uitkomst voorspellen.

Het is de bedoeling dat het VN-rapport over het gebruik van chemische wapens in Syrië maandag klaar is. Dit heeft de Franse VN-ambassadeur Gérard Araud donderdag gezegd tegen de pers in New York. De inspecteurs hebben ter plaatse onderzoek gedaan met steun van deskundigen van de OPCW. De missie had een mandaat om te onderzoeken òf chemische wapens zijn ingezet, maar niet door wie. Toch kunnen uit de omstandigheden, zoals de banen van de projectielen die op hun herkomst wijzen, conclusies worden getrokken. Het is aan VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon om te bepalen of hij zich daarover uitlaat. Volgens de VS heeft de Syrische regering in augustus gifgas ingezet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer