Roofmoord op weduwe (98) schokte samenleving
MAASTRICHT (ANP). Lies Wetzels-Lindelauf woonde ondanks haar hoge leeftijd van 98 jaar nog altijd zelfstandig. Ze was geliefd in haar buurt in Heerlen. Altijd in voor een praatje en klaar om anderen te helpen. Dat gold ook bij Guyla B. (46) en Lidilaoe P. (46), die september vorig jaar bij de alleenstaande vrouw thuis aanklopten, zogenaamd voor een huurwoning.
Een smoes, want de twee waren uit op het geld en de sieraden van de vrouw. „Waarom zou je anders een stroomstootwapen bij je hebben?”, zei de officier van justitie 2 weken geleden toen de twee terechtstonden. Donderdag veroordeelde de rechtbank in Maastricht hen tot 18 en 20 jaar gevangenisstraf.
Met de taser werkte het duo de weduwe tegen de grond en waarna het de woning doorzocht. Toen ze bijkwam, legden ze haar met slaan en schoppen het zwijgen op. Om hulp roepen kon niet, omdat haar mond was afgeplakt met tape. Opstaan kon ook niet, want armen en benen waren vastgebonden. Buurtbewoners zagen de volgende dag haar levenloze lichaam in de gang liggen en belden de politie.
Het gezicht van de vrouw was volgens de familie „onherkenbaar toegetakeld”. De aanklager somde de verwondingen op: zes gebroken ribben, een gebroken sleutelbeen en een diepe hoofdwond. De buit bedroeg drie ringen en 70 euro. Over het lot van de vrouw hebben de daders zich geen seconde bekommerd. De roofmoord bracht een schok teweeg in de samenleving, aldus de rechter. „Dergelijke feiten zwengelen gevoelens van angst aan, met name bij kwetsbare mensen, zoals op zichzelf wonende ouderen.”
Tegenover de rechter hielden P. en B. vol dat ze het slachtoffer niet ernstig hadden mishandeld. Van de foto’s die het tegendeel bewezen, snapten ze helemaal niets. De vrouw leefde nog toen ze de woning weer verlieten. De verdediging opperde of de vrouw mogelijk was overleden aan hartritmestoornissen.
Hoewel haar hart niet optimaal was, noemt de rechtbank het extreme geweld als doodsoorzaak. DNA-sporen laten er geen twijfel bestaan over wie de daders zijn, aldus de rechters. De rechtbank verwijt het de daders verder dat zij geen openheid van zaken hebben gegeven over wat er is gebeurd en wat ieders aandeel was. Ze vluchtten naar Engeland, waar ze begin oktober werden aangehouden.