Buitenland

CSU mogelijk weer alleenheerser in Beieren

BERLIJN (ANP/DPA). De inwoners van de Zuid-Duitse deelstaat Beieren kunnen de komende 2 weken twee keer naar de stembus. Een week voor de Bondsdagverkiezingen kiezen ze zondag een nieuw parlement van de deelstaat. De christendemocratische CSU maakt volgens de peilingen een goede kans weer alleen te kunnen regeren. Als dat lukt, zal de partij haar positie in Berlijn kunnen versterken. In de regering van bondskanselier Angela Merkel bezet zij drie zetels.

12 September 2013 17:39Gewijzigd op 15 November 2020 05:47

De CSU is al decennia in de qua oppervlakte grootste Duitse deelstaat aan de macht. De partij leverde sinds 1957 onafgebroken de premier en daaraan zal na zondag zeker geen einde komen. Bij de verkiezingen van 2008 behaalde de CSU met 43,4 procent van de stemmen het slechtste resultaat sinds 1954 en verloor ze de absolute meerderheid in het parlement. De partij zag zich gedwongen samen te werken met de liberale FDP in een coalitie onder leiding van de nieuwe partijleider, Horst Seehofer.

In de peilingen staat de CSU op 48 procent van de stemmen. De FDP moet vrezen dat Beieren het zoveelste deelstaatparlement wordt zonder liberale inbreng: volgens de peilingen maakt zij grote kans de kiesdrempel van 5 procent niet te halen. Dat zou een slecht voorteken zijn voor de Bondsdagverkiezingen. De sociaaldemocratische SPD heeft de populaire burgemeester van München, Christian Ude, als lijsttrekker naar voren geschoven, maar die lijkt toch geen stemmentrekker. De partij staat in de peilingen op niet veel meer dan 20 procent van de stemmen. De Groenen zouden op rond 10 procent kunnen rekenen, ongeveer evenveel als de milieupartij een week later voor het federale parlement lijkt te gaan halen.

De CSU profiteert van de economische voorspoed. In geen enkele deelstaat is de werkloosheid zo laag. Beieren is de deelstaat die het meest moet bijdragen aan armere deelstaten. Vorig jaar vloeide 3,9 miljard euro zo weg. De regering in München vindt dat te veel en heeft samen met Hessen een klacht tegen het als onrechtvaardig ervaren systeem van geldoverdracht ingediend bij het Federale Constitutionele Hof in Karlsruhe.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer