VN: een derde van voedsel wordt verspild
ROME (ANP). Een derde van het voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd, wordt niet gegeten, maar verspild. Dat gebeurt zowel in de productieketen als bij de eindverbruiker. Dit stelt de VN-landbouworganisatie FAO in een woensdag gepresenteerd rapport.
Het gaat om 1,3 miljard ton voedsel per jaar. Voor de productie van dat verspilde voedsel is zoveel water nodig als door de Wolga stroomt, de langste rivier van Rusland en de Europese rivier met de grootse hoeveelheid water die per seconde doorstroomt. Tevens worden bij de productie van niet opgegeten voedsel wel 3,3 miljard ton broeikasgassen uitgestoten in de dampkring.
54 procent van het voedsel gaat verloren bij de productie of door verkeerde behandeling of opslag na de oogst. 46 procent van de verspilling gebeurt bij het vervoer, de bewerking en de consumptie. Opvallend is dat vooral in arme landen winkels en consumenten zuinig zijn op voedsel: daar gaat slechts 4 à 16 procent van het eten verloren aan het einde van de keten. In rijke landen gaan bij de verkoop aan de eindverbruiker en bij de koper thuis daarentegen maar liefst 31 à 39 procent van het voedsel verloren. Rijke consumenten plannen hun boodschappen niet, kopen te veel en hechten te veel waarde aan houdbaarheidsdata.