Aangifte van milieudelict in Hedwigepolder
HULST (ANP). De stichting Red onze Polders gaat bij de politie aangifte doen van een dreigend milieudelict in de Hedwigepolder in Oost-Zeeuws-Vlaanderen. Volgens de actiegroep raakt het gebied vervuild met giftig slib als de polder onder water wordt gezet.
Red onze Polders heeft in Hulst medewerkers van de provincie Zeeland geïnformeerd over het voornemen aangifte te doen. In Hulst is dinsdagmiddag om 16.00 uur een inloopbijeenkomst over het rijksinpassingsplan voor de Hedwigepolder begonnen. De actievoerders stellen dat door het ontpolderen het slib in het gebied wordt vervuild met giftige stoffen die DNA beschadigende eigenschappen hebben en/of kankerverwekkend zijn.
„Onze zorgen komen niet zomaar uit de lucht vallen”, laat woordvoerder Leendert van Melle van de stichting Red onze Polders weten. „Wij baseren ons op informatie uit de milieueffectrapportage die verplicht is.”
Medewerkers van de provincie lieten in een reactie weten dat het risico op vervuiling met giftig slib door ontpoldering in 2010 ook al aan de orde is geweest . „Toen is geconstateerd dat de kwaliteit van de Westerschelde in de loop der jaren is verbeterd”, aldus een medewerker van de provincie. „De waarden van vervuiling in PCB’s en andere stoffen zijn niet van dien aard dat ze een gevaar zijn voor mens, plant en dier.
De Vogelbescherming Nederland maakt zich nog geen grote zorgen. ,Vooralsnog laten wij de voordelen van ontpoldering veel zwaarder wegen.”, zei een woordvoerder van de organisatie. Door ontpoldering komt er meer voedsel voor de enorme aantallen vogels die er broeden of voedsel zoeken tijdens de trekperiode.
In december nam het kabinet het besluit de Hedwigepolder onder water te zetten, na jarenlang gesteggel over het ontpolderen. Het ontwerprijksinpassingsplan daarvoor ligt tot eind september ter inzage.