Ghaldoun al jaren geteisterd door problemen
ROTTERDAM (ANP). Met 27 gestolen eindexamens en inmiddels tientallen aanhoudingen van leerlingen en oud-leerlingen gaat de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun de boeken in als de school waar de grootste eindexamenfraude ooit in de Nederlandse geschiedenis heeft plaatsgevonden. De school wordt al jaren geteisterd door diverse problemen; de examenfraude lijkt de laatste druppel. De Onderwijsinspectie oordeelde in een dinsdag gepubliceerd rapport dat er geen vertrouwen meer is dat de school met zo’n 700 leerlingen het gaat redden.
Ibn Ghaldoun is de enige islamitische middelbare school in Nederland sinds het Islamitisch College Amsterdam vorig jaar ophield te bestaan. De scholengemeenschap werd in augustus 2000 opgericht en wil „vanuit islamitisch oogpunt een bijdrage leveren aan de vorming en ontplooiing van leerlingen”.
In 2008 bestempelde de Onderwijsinspectie het onderwijs op de school als „zeer zwak”. Inmiddels zijn de afdelingen havo, vwo en vmbo-k weer als voldoende beoordeeld. Alleen de niveaus vmbo-t en vmbo-b hebben nog het predicaat „zwak”.
De naam Ibn Ghaldoun verwijst naar Abd Ar-Rahmaan ibn Mohammad ibn Ghaldoun Al-Hadrami, een geleerde die leefde in de 14e eeuw. „Hij ontwikkelde beter dan wie dan ook een islamitische visie op de loop van de geschiedenis en op de dingen die samenlevingen bij elkaar houden”, aldus de school.
In 2007 bleek dat de school sinds 2003 in totaal 1,23 miljoen euro subsidiegeld onrechtmatig had uitgegeven. De schoolleiding had in 2005 en 2006 ongeveer 2 ton daarvan gebruikt voor reizen naar Saoedi-Arabië. De tripjes zouden zijn gemaakt in het kader van een tentoonstelling van het Maritiem Museum Rotterdam, maar volgens de Onderwijsinspectie waren die kosten niet terug te vinden op de jaarrekening. Later oordeelde de rechter dat twee ‘maatschappelijke deskundigen’, twee imams, onterecht op de loonlijst stonden. Zij voerden helemaal geen onderwijstaken uit.