„Rotterdam scheert vluchtelingen over één kam”
VluchtelingenWerk Nederland is verbaasd. Amsterdam, Den Haag en Utrecht betreuren de houding van Rotterdam om geen asielzoekers meer toe te laten.
„Alle vluchtelingen worden nu over één kam geschoren. Deze groep is vaak relatief hoog opgeleid en gemotiveerd om een nieuw bestaan op te bouwen”, reageerde een woordvoerster van VluchtelingenWerk Nederland woensdag.
Het gaat volgens haar om een kleine groep. „Rotterdam heeft in 2002 381 mensen gehuisvest op 600.000 inwoners. Waar heb je het dan over?” De vraag is volgens haar ook of dit voorstel de problemen in de stad zal oplossen.
VluchtelingenWerk is juist erg te spreken over de manier waarop de Maasstad asielzoekers huisvest. Veel gemeenten hebben namelijk een achterstand, in tegenstelling tot Rotterdam. „Door die achterstanden verblijven 5000 mensen die in Nederland mogen blijven nog in asielzoekerscentra. Daardoor kunnen ze nog niet beginnen met inburgeren.” Welke en hoeveel gemeenten een achterstand hebben bij het huisvesten van erkende asielzoekers, kon de woordvoerster niet zeggen.
De gemeenten krijgen van het ministerie van Justitie een taakstelling, die ervoor zorgt dat statushouders over Nederland worden verspreid. Elke gemeente levert haar aandeel. De Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) ziet geen reden om Justitie te vragen die taakstelling te wijzigen, aldus een woordvoerster.
Gemeenten hebben volgens haar geen moeite met die opdracht op zich, hoewel het moeilijk is om eraan te voldoen. „Dat komt onder meer door een tekort aan betaalbare woningen, zodat de doorstroming stokt.”
De Amsterdamse wethouder R. Oudkerk (PvdA) betreurt de uitspraken van zijn collega in Rotterdam om geen asielzoekers meer toe te laten. Oudkerk zei woensdag dat de groep asielzoekers met een verblijfsstatus helemaal niet de problemen veroorzaakt die de grote steden met allochtonen kennen.
Oudkerk vindt dat de Rotterdamse wethouder Van der Tak de discussie in een kwaad daglicht stelt door dit soort dingen zomaar te roepen. „Eerst wil hij een allochtonenstop in Rotterdam en nu roept hij dit weer. Ik vind dat een beetje jammer omdat dit niet de manier is om tot een oplossing te komen”, aldus de Amsterdamse wethouder.
Oudkerk vindt het vreemd dat Rotterdam nu met dit signaal komt, omdat de nieuwe Vreemdelingenwet al een tijd zorgt voor een daling van het aantal asielzoekers in Nederland. „Het probleem wordt alleen maar minder en juist nu roept Van der Tak dat hij de 250 mensen met verblijfsstatus niet wil opvangen. Deze mensen horen trouwens helemaal niet bij de kansarmen, want in Amsterdam hebben wij daar ook gewoon dokters en juristen tussen zitten. Ze zijn hier gewoon welkom.”
Volgens de Haagse wethouder P. Heijnen van Sociale Zaken en Integratie moet Rotterdam eerst de problemen met inburgering oplossen, voordat de stad aan fundamentele rechten gaat tornen.
Volgens Heijnen zijn de problemen die Rotterdam heeft niet te wijten aan de statushouders. „In Rotterdam doorloopt maar 40 procent van de nieuwkomers het inburgeringstraject”, zei de wethouder. De 60 procent die dat niet doet, veroorzaakt volgens hem meer overlast dan mensen die al langer rechtmatig in Nederland verblijven en zich gewoon in een grote stad willen vestigen.
De Utrechtse wethouder H. Spekman (PvdA) kwalificeert het voorstel van zijn Rotterdamse partijgenoten als belachelijk. „Het probleem zit hem helemaal niet bij asielzoekers met een verblijfsstatus. Ze zetten die mensen weg als probleemgroep terwijl ze dat helemaal niet zijn. Er zitten veel hoogopgeleide mensen bij waar we als samenleving echt iets aan hebben.”
Het probleem is volgens Spekman veel meer de groep uitgeprocedeerde asielzoekers, waarvoor goed rijksbeleid ontbreekt, waardoor gemeenten met de brokken zitten. Ook ergert hij zich eraan dat mensen in de probleemwijken hoop krijgen door de woorden van de Rotterdamse PvdA.