Economie

Zware straffen voor voormalige directeuren Elf

Een rechtbank in Parijs heeft woensdag oud-directeur Loik Le Pfloch-Prigent (60) van de voormalige staatsoliemaatschappij Elf veroordeeld tot vijf jaar cel (het wettelijk maximum) en 375.000 euro boete wegens corruptie. De straf is conform de eis.

ANP
12 November 2003 17:58Gewijzigd op 14 November 2020 00:43

Twee onderdirecteuren, Alfred Sirven en André Tarallo, zijn veroordeeld tot achtereenvolgens vijf en vier jaar cel. De 76-jarige Alfred Sirven, indertijd nummer twee van Elf, kreeg bovendien een boete van 1 miljoen euro. De even oude Tarallo, oud-directeur-Afrika van Elf, kreeg 2 miljoen euro boete. Tegen zowel Sirven als Tarallo was acht jaar geëist en een boete van 5 miljoen euro.

Het proces tegen in totaal 37 beklaagden die bij de affaire betrokken waren, heeft vier maanden geduurd, van maart tot en met juni. Na een bedenktijd van vijf maanden kwam de rechtbank woensdag met haar vonnissen.

Tarallo was de enige van de drie hoofdverdachten die niet in voorarrest zat, of al in de gevangenis had gezeten wegens een eerdere veroordeling. Hij is ter plaatse in de rechtbank gearresteerd en tussen twee gendarmes afgevoerd voor zijn eerste nacht achter de tralies.

De zaak speelde in het begin van de jaren ’90. Persoonlijke verrijking was bij de staatsoliemaatschappij heel gewoon, zo bleek tijdens het proces. De hardste woorden had rechtbankpresident Desplan voor Le Floch-Prigent: „Als president-directeur was u direct verantwoordelijk voor het verdwijnen van tenminste 183 miljoen euro. Er zijn geen verzachtende omstandigheden.” Le Floch heeft altijd gezegd weinig van de verduisterpraktijken geweten te hebben, maar heeft zich wel persoonlijk verrijkt.

Zijn tweede man Alfred Sirven zou belast zijn geweest met het geven van steekgeld aan vooral linkse politici, terwijl Tarallo rechtse politici steekpenningen zou hebben gegeven, zonder zichzelf daarbij te vergeten. Tarallo vertelde uitsluitend te zijn belast met het te vriend houden van Afrikaanse staatshoofden. In totaal zou in de periode 1989-1992 ongeveer 305 miljoen euro aan steekpenningen van Elf aan de strijkstok zijn blijven hangen.

De grote afwezigen tijdens het proces waren de politici. Volgens de beschuldigden hebben die de staatsmaatschappij Elf altijd gebruikt als een zwarte kas voor de Franse staat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer