Kerk & religie

Vrouw in het ambt is in GKV „een heel moeilijk dossier”

HARDERWIJK. De mogelijke komst van vrouwelijke ambtsdragers binnen de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt kent voor- en tegenstanders. Prof. dr. J. Douma, spreekbuis van bezwaarde vrijgemaakten: „Als de Bijbel een duidelijk ”nee” laat horen, komt men via allerlei kanttekeningen uit bij ”ja”.”

Kerkredactie
6 September 2013 11:28Gewijzigd op 15 November 2020 05:40
beeld GKV
beeld GKV

Het werk van het sinds 2005 bestaande deputaatschap m/v in de kerk is bepaald niet eenvoudig geweest, zegt woordvoerster Harmke Vlieg-Kempe vanmorgen. „Dit is een heel moeilijk dossier geweest.” Dat gold zeker nadat de generale synode de deputaten in 2011 opdroeg om met een rapport te komen waarin conclusies zouden worden getrokken. „We hebben de situatie in de kerk meegewogen in het schrijven van het rapport. Toch is geprobeerd om met de Bijbel in de hand een eerlijk antwoord te geven op de vragen die de synode ons stelde.”

Vlieg wil niet ingaan op vragen rond een gewijzigd standpunt ten aanzien van vrouwelijke ambtsdragers. „Het rapport spreekt wat dat betreft voor zichzelf. We hebben als deputaten afgesproken de discussie op dit punt niet via de media te voeren.” Wel stelt ze dat het veranderde standpunt niet betekent dat „de Bijbel geen gezag meer heeft. Maar op het punt van vrouwelijke ambtsdragers ligt het misschien minder duidelijk dan in het verleden gedacht werd. Wat ons betreft is dit een kwestie hoe je omgaat met de Bijbel, niet van tornen aan Schriftgezag.”

Dat deputaat mr. D. A. C. Slump met een minderheidsstandpunt komt, zoals verwoord in een bijlage bij het rapport, ziet Vlieg niet als onoverkomelijk. „Ik ben tevreden over de oplossing die we nu hebben gevonden. Het deputaatschap heeft in goede harmonie samengewerkt.”

Prof. dr. J. Douma, emeritus hoogleraar ethiek aan de Theologische Universiteit Kampen, is het „geheel eens” met het minderheidsstandpunt van Slump. In het meerderheidsrapport ziet hij „een bevestiging van het feit dat men, tot mijn leedwezen, de Bijbel anders leest dan vroeger gebeurde. Ik neem deze tendens zeer ernstig op en verwerp die. Men past zich in allerlei dingen aan bij de moderne cultuur. Als de Bijbel een duidelijk ”nee” laat horen, komt men via allerlei kanttekeningen uit bij ”ja”.”

Over de besluitvorming tijdens de generale synode volgend jaar is de emeritus „zeer pessimistisch.” Openstelling van de ambten voor vrouwen zal voor het kerkverband ernstige gevolgen hebben, verwacht prof. Douma. Over zijn eigen positie wil hij zich nog niet uitspreken. „Ik zal me hier met kracht tegen verzetten.”

Voor de nieuwe kerkorde van de GKV, waarvan de conceptversie vorig jaar werd vastgesteld, heeft het advies geen consequenties, zegt mede-auteur van de kerkorde prof. dr. M. te Velde. „We hebben hiervoor bij de opstelling ruimte gereserveerd. Als er iets is wat je nog niet onder woorden kunt brengen, moet je dat nog niet doen.”

Prof. Te Velde wijst op artikel B6.5 uit de kerkorde, waar staat: ”ambt m/v: gereserveerd”. De invulling van dat artikel volgt zodra de positie van de kerk duidelijk is, zegt prof. Te Velde. „De synode moet de kerkorde in 2014 in definitieve lezing vaststellen. Als de discussie zich dan heeft uitgekristalliseerd, komt die invulling er op dat moment. Anders wordt de kerkorde vastgesteld terwijl dit punt niet ingevuld blijft.”

Ad de Boer, voorzitter van de Landelijke Vergadering van de Nederlands Gereformeerde Kerken, stelt in een reactie dat het rapport van de GKV-commissie „verrassend, wijs, beknopt, Schriftuurlijk en moedig” is. „Ik had wel verwacht dat dit geluid ooit een keer zou komen, maar dat het nu al zo ver is, is verrassend snel. Daarmee ben ik overigens niet ongelukkig mee.”

Volgens De Boer is het rapport Schriftuurlijk „en dus ook gereformeerd. Het rapport gaat uit van het gezag van Gods Woord. Cruciaal is natuurlijk hoe de voorschriften die Paulus toen gaf nu uitgelegd moeten worden. Ik vind dat de deputaten daar op een gereformeerde, niet biblicistische manier mee omgaan.”

Hij wil niet speculeren over de uitkomst van het synodedebat. „Als Nederlands gereformeerde hoop ik natuurlijk dat de synode zal uitspreken dat het verschil in visie op de vrouw in het ambt niet kerkscheidend is en dus niet langer een barrière hoeft te vormen voor kerkelijke eenheid.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer