Druk op Obama inzake Syrië
SINT-PETERSBURG/NEW YORK (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Barack Obama komt onder verhoogde druk van wereldleiders te staan om niet over te gaan tot militaire actie tegen Syrië. De leiders van de G20-landen ontmoetten elkaar donderdag en vrijdag op een economische top in Sint-Petersburg.
De Russische president Vladimir Poetin wil de gelegenheid aangrijpen om Obama strafacties voor het gebruik van chemische wapens uit het hoofd te praten. De Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken in Washington had daar woensdag mee ingestemd, de eerste belangrijke stap in de besluitvorming van het Congres.
Obama begroette Poetin met een wat zuinige glimlach en gaf hem een hand. Pas toen de twee staatshoofden poseerden voor de camera’s, oogde de Amerikaan wat vriendelijker.
Ook China, evenals Rusland een bondgenoot van het Assad-bewind, sprak zich in Sint-Petersburg uit tegen militaire operaties tegen Syrië. „Militaire actie zou een negatieve uitwerking hebben op de wereldeconomie, vooral op de olieprijs”, aldus de Chinese viceminister van Financiën, Zhu Guangyao.
VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon wees een militaire operatie tegen Syrië donderdag eveneens opnieuw van de hand. „Er is geen militaire oplossing”, zei hij op de G20-top. De Zuid-Koreaan wil dat tijdens een conferentie in Genève een politieke oplossing wordt gezocht. Ook vroeg hij de wereldleiders om nog eens 4,4 miljard dollar (3,3 miljard euro) humanitaire hulp.
Paus Franciscus heeft de wereldleiders opgeroepen „de vergeefse weg van een militaire oplossing terzijde te leggen”. De Argentijn heeft de 1,2 miljard katholieken wereldwijd opgeroepen zaterdag te bidden en te vasten voor vrede in Syrië. Obama lijkt onder de belangrijke wereldleiders alleen de Franse president François Hollande achter zich te hebben.
In New York zei de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Samantha Power, dat er „geen begaanbare weg vooruit” is in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties inzake Syrië. Rusland houdt de raad met zijn veto „in gijzeling”. Volgens Power hebben de VS de hoop opgegeven om van de Veiligheidsraad toestemming te krijgen voor militair ingrijpen in Syrië. Groot-Brittannië heeft daarvoor een concept-resolutie ingediend. Maar „zowel de woorden als de lichaamstaal” van andere leden maakten haar duidelijk dat „er geen enkel vooruitzicht is dat die wordt aangenomen”.