Beurzen wachten op rentebesluit
AMSTERDAM (ANP). De Europese effectenbeurzen schommelden donderdag rond de slotkoersen van een dag eerder. Beleggers hielden hun kruit droog voorafgaand aan de rentebesluiten van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of England. Ook gaat de aandacht uit naar arbeidsdata uit de Verenigde Staten en de G20-bijeenkomst in Rusland. De dreiging van militaire actie tegen Syrië bleef daarnaast boven de markt hangen.
„Het is een beetje rommelig op de beurs. De oorlogsdreiging blijft aanwezig en zorgt voor terughoudendheid. De AEX zit per saldo nog altijd in een correctiefase. We krijgen straks nog de ECB, maar die zal het beleid onveranderd laten. Verder is het uitkijken naar het Amerikaanse banenrapport van salarisverwerker ADP, dat een aardige indicatie vormt voor het officiële banencijfer van vrijdag”, aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,4 procent lager op 366,93 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 544,56 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tussen 0,1 en 0,2 procent.
De Europese automakers stonden in de belangstelling na sterke verkoopcijfers in de Verenigde Staten. BMW steeg in Frankfurt bijna 4 procent en PSA Peugeot Citroën kreeg er in Parijs ruim 2 procent bij.
In Londen won Dixons 7,5 procent. Beleggers reageerden enthousiast op het nieuws dat de Britse detailhandelsketen zijn noodlijdende onlinetak Pixmania verkoopt aan het Duitse Mutares. Daarnaast stoot Dixons ook zijn activiteiten in Turkije af. De keten wil zich richten op groei in Groot-Brittannië.
Grootste stijger in de AEX was pakketvervoerder TNT Express met een winst van 1 procent. ASML klom 0,3 procent na opwaarderingen van de kredietbeoordelaars Moody’s en Fitch. Maritiem dienstverlener SBM Offshore was de grootste daler met een min van 1,9 procent na een adviesverlaging door Nomura.
KPN zakte 0,6 procent. De commissarissen van KPN botsen volgens De Telegraaf hard met grootaandeelhouder América Móvil. De KPN-bestuurders bestempelen het bod van de Mexicanen als vijandig en adviseren aandeelhouders tegen te stemmen, tenzij er extra garanties op tafel komen. Volgens de krant liggen de wensen te ver uit elkaar en neemt de kans dat de overname slaagt met de dag af.
De euro was 1,3195 dollar waard, tegen 1,3213 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 107,92 dollar per vat. Brentolie klom 0,4 procent tot 115,38 dollar.