Leeuwarden
De Friese architect Abe Bonnema liet bij zijn overlijden in 2001 een bedrag van 18 miljoen euro na aan het Fries Museum in Leeuwarden. Van dat geld moest in het hart van Leeuwarden een splinternieuw museum worden gebouwd, ontworpen door architect Hubert-Jan Henket. En zo gebeurde, al liepen de totale bouwkosten op tot 36 miljoen euro.
Volgende week vrijdag opent koningin Máxima het nieuwe museum, een robuust en open gebouw met een overkoepeld dak van zo’n 25 meter hoog dat gedragen wordt door kolommen van staal en hout. Een imposante glasgevel siert de voorkant.
Het Fries Museum gaat –uiteraard– over de Friezen en over Friesland: over de elf steden en het platteland, de haat-liefdeverhouding met het water, de zoektocht naar het typisch Friese en de plek van Friesland in de wereld. Te zien zijn het zwaard van vrijheidsstrijder Grutte Pier, oude kostuums, bodemschatten uit de Friese terpen, de nalatenschap van exotische danseres en mogelijke dubbelspion Mata Hari, schilderijen van Gerrit Benner en hedendaagse beeldende kunst. En natuurlijk de oude Hindelooper Stijlkamer (foto), waaraan de Berlijnse kunstenaar John Bock een wat absurdistische interpretatie gaf.
Een aantal Nederlandse musea opent in 2013 na een verbouwingsoperatie de deuren weer voor het publiek. Een serie van acht portretten brengt deze musea in beeld. Vandaag deel 8 en slot: het Fries Museum in Leeuwarden.