Kerk & religie

Wiskundig godsbewijs Gödel nagerekend op computer

BERLIJN. Twee wiskundigen hebben een logisch godsbewijs van de bekende Oostenrijkse wiskundige Kurt Gödel (1906-1978) met de computer nagerekend. Het resultaat: de redenering klopt vrijwel zeker.

Redactie kerk
4 September 2013 09:40Gewijzigd op 15 November 2020 05:37

Gödel, die geldt als een van de belangrijkste logici aller tijden, is vooral bekend van zijn zogeheten ”onvolledigheidsstelling”, die inhoudt dat de consistentie van de wiskunde uiteindelijk niet te bewijzen is.

De wiskundige stelde ook een variant op van het ontologische godsbewijs, dat teruggaat op de middeleeuwse theoloog Anselmus van Canterbury. De kern van deze redenering is dat God als het volmaaktst denkbare wezen noodzakelijk moet bestaan.

Twee computerwetenschappers van de Vrije Universiteit van Berlijn en de Technische Universiteit Wenen zijn erin geslaagd een computermodel te ontwikkelen om Gödels ingewikkelde redenering te controleren, meldt het jongste nummer van het Duitse christelijke tijdschrift Pro. „De logische argumentatie in dit godsbewijs is aantoonbaar correct”, concluderen zij „met grote zekerheid.”

De exercitie op de computer is vooral interessant als theoretische oefening en opent nieuwe perspectieven voor het gebruik van de computer in de filosofie, aldus Christoph Benzmüller, een van de onderzoekers, „De vraag of God wel of niet bestaat moet uiteindelijk iedereen voor zichzelf beantwoorden.”

Gödel zelf was heel terughoudend over zijn persoonlijke religieuze overtuigingen. Volgens het getuigenis van zijn vrouw las hij regelmatig in de Bijbel. Hij publiceerde zijn al eerder opgestelde godsbewijs pas aan het einde van zijn leven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer